Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Expozitie Sarkis. La celalalt capat al curcubeului, vizibil pentru prima dată la București

Publicat de Sorina Voica pe 14.05.2014.

Institutul Francez organizează pentru prima dată la București o expoziție dedicată artistului emblematic al artei conceptuale, Sarkis Zabunyan, curatoriată de Irina Cios și care poate fi vizitată începând cu 15 mai. 
La București, Sarkis a imaginat un traseu vizual care să lege între ele trei spații de referinţă în relația dintre oraș, istoria să recentă și cultura contemporană: Muzeul Național al Ţăranului Român – legatar al identității românești, Muzeul Național de Artă Contemporană – principala scenă a energiilor creative, și The Ark ce găzduiește Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – exemplu de conversie urbană creativă.

Sarkis își actualizează în permanenţă demersul analizând realitățile lumii contemporane, prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor.

Artistul propune un filtru de imagini și concepte care oferă o perspectivă diferită în percepția cotidianului, dezvăluind fațete ascunse și emoții noi. Procesul său de lectură invită la un dialog între locuri și obiectele/imaginile pe care le propune, adevărate repere în memoria colectivă a binelui și răului pe care umanitatea le-a semănat în trecerea sa prin timp. Curcubeul este elementul cel mai recent din creaţia lui Sarkis. El funcţionează în majoritatea credinţelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a două şanse, a unui nou început.
Curcubeul lui Sarkis se obiectivează şi prin traseele cromatice, pe care le conţine, poarta în el toate perturbările şi schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.
Proiectul de la Bucureşti invita vizitatorii să-şi imagineze ce se afla la celălalt capăt al curcubeului, să determine o posibilă finalitate a unei construcţii imaginare bazată pe percepţia imaterială a lumii vizibile.


Sarkis Zabunyan, cunoscut sub pseudonimul Sarkis, (născut la 26 Septembrie, 1938 la Istanbul, Turcia) este un artist conceptual de naționalitate armeană, născut în Turcia șI care activează în Franța. 
 Sarkis a studiat pictura șI design-ul interior la Paris după 1964, în 1967 a câștigat premiul la pictură la Bienala de la Paris. În 1969 a fost invitat de criticul și curatorul Harald Szeemann să participe la spectacolul devenit legendar “Când atitudinea devine formă” (When Attitudes Become Form). 
Din 1980 până în 1990, Sarkis Zabunyan a fost directorul Departamentului de artă la Școala de Arte decorative (École des Arts Décoratifs) din Strasbourg, șI apoi a participat la numeroase expoziții internaționale (inclusiv la Documenta și bienalele de la Veneția, Sidney, Istanbul și Moscova), iar opera lui este prezentă în cele mai mari muzee ale lumii. 

Sorina Voica

Cuvinte cheie: spectacolul devenit legendar, artist emblematic al artei conceptuale

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii