Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Vrem o Românie fără Orfani - Conferinţa internaţională la Palatul Parlamentului, 18 Noiembrie 2015

BUCURESTI, BUCURESTI    28.10.2015

Comisia pentru Egalitate de Şanse, Senatul României în parteneriat cu asociaţia Catharsis Braşov şi revista Partners organizează conferinţă Internaţională “Vrem o Românie fără orfani”. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 noiembrie 2015, orele 14:00 – 18:00 la Palatul Parlamentului – Sala Avram Iancu.

Scopul conferinţei: îmbunătăţirea cadrului legislativ privind adopţia în România şi adoptarea unei legi care să garanteze toate drepturile copilului separat definitiv de părinţi.

Sunt invitaţi la acest eveniment reprezentanţi ai instituţiilor statului cu competenţă în domeniu, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, Ambasadele ţărilor semnatare a convenţiei de la Haga cu privire la adopţiile internaţionale, UNICEF, Avocatul Poporului, ONG-uri romaneşti şi străine care au ca obiect de activitate apărarea drepturilor copilului, psihologi, avocaţi de prestigiu, tineri adoptaţi în străinătate în primii ani de după revoluţie, tineri dezinstituționalizați, marginalizaţi, aflaţi în risc de excluziune socială, asistenţi maternali, mass media. (aprox.100 persoane).

Participare

Participanti:

·         Membri ai Parlamentului României

·         Reprezentanţi ai Guvernului României

·         Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului

·         Reprezentanţi ai corpului diplomatic

·         Ong-uri din ţară şi străinătate,

·         asociaţii pentru îngrijirea copiilor

·         Medici, psihologi

·         Avocaţi

·         Tineri/copii instituţionalizaţi

·         Tineri adoptaţi internaţional

Program

 

13.30:

Înregistrarea participanţilor

14.00:

 

Deschiderea evenimentului: senator Marian Vasiliev,             Preşedintele Comisiei pentru Egalitatea de Şanse

14.10:

 

Senator Sebastian Grapă, iniţiatorul unui proiect de lege privind adopţia internaţională

14.25:

Azota Popescu, preşedinte ONG Catharsis, Braşov

14.40:

 

 

 

 

 

Adrian Calangea, tanar dezinstitutionalizat

Garrett Jones, tânăr adoptat internațional

Alexandru Hurduzau, adolescent institutionalizat

Ilie Bryan, tanar adoptat in Irlanda

Iordana Pantelimon: victima a Legii adopției în vigoare

Grace Claudia Hauber - tânăra adoptata in SUA

15.00:

Melsheimer Michell, mama adoptiva Dallas

15.15:

Luca Lorette Michaela, avocat Baroul Braşov

15.30:

Deborah Maples, mamă adoptivă Irlanda

15.35:

Cristian Deca,  Casa de Avocatură

15.50:

Carmen Scortanu, potential parinte adoptiv

16.00:

  

Cardos Erika, asistent maternal profesionist, mama adoptiva Braşov

16.10:

Violeta Kaparaliotis, psiholog

16.25:

Beta Ana, familie de plasament, Braşov

16.35:

16.45

Petcu Gheorghe, preşedinte Asociatia Romaneasca, Suedia

Eugen Terteleac: preşedinte Asociatia Romanilor din Italia

16.55:

17.10:

Intrebari si raspunsuri

Concluzii: Senator Sebastian Grapă

17.20:

Încheierea conferinţei : Redacţia Partners

Presa

”Vrem o Românie fără orfani” este mesajul tuturor ONG-urilor care au ca obiect de activitate apărarea drepturilor copilului. Situaţia actuală a copiilor abandonaţi de părinţi şi aflaţi în grija statului nu mai poate fi tolerată.

 

În acest sens, va fi adusă în discuție problematica copiilor abandonați, instituționalizați în centre de ocrotire minori, a tinerilor dezinstituționalizați, intrați în dificultate după părăsirea sistemului instituționalizat.

 

În 2014, peste 65.000 de copii abandonați se aflau în sistemul de protecţie specială. Dintre aceștia, peste 22.000 erau în servicii de tip rezidențial, peste 22.000 în plasament la asistenți maternali și alți peste 21.000, în plasament familial. Pentru o imagine completă, ar trebui să luăm în calcul și miile de copii ”uitați” prin spitale, iar concluzia este evidentă: România este departe de standardele europene, sub aspectul asigurării dreptului la o familie pentru fiecare copil separat definitiv de părinți!

Proiectul privind modificarea Legii nr. 273/2014 privind regimul juridic al adopției, aprobat de Guvernul României în septembrie a.c. nu a schimbat articolele care îngreunează adopția națională și fac imposibilă adopția internațională. Singura soluţie pentru destinele frânte ale acestor copii care tânjesc după afecţiunea familiei este adopţia.


„Ce alegem pentru copiii abandonaţi de părinţi: o copilărie irosită în centre de ocrotire minori sau o copilărie fericită în mijlocul unei familii de adopție națională sau internațională? Este momentul ca România să aplice în fapt, nu doar declarativ prevederile convenţiilor internaţionale semnate, referitoare la drepturile fundamentale ale copilului”, a declarat Azota Popescu, președintele Asociaţiei Catharsis.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai Parlamentului României, ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai organizaţiilor nonguvernamentale din România şi străinătate care au ca obiect de activitate apărarea drepturilor copilului, tineri adoptaţi în străinătate în primii ani după revoluţie, tineri dezinstituţionalizaţi, marginalizaţi, aflaţi în risc de excluziune socială, asistenţi maternali, psihologi, avocaţi, mass media.
Parteneri media: Adevarul, Business Woman, Juridice.ro, Intact Media Group: Antena3, Radio Romania International, Legal Magazin, Realitatea TV, Transilvania Business, Travel Advisor, ziare.com. AMRONEWS, Radio FI
 

 

 

Revista Partners

www.partners.com.ro

revista.partners@gmail.com

tel; 0727376355/ 0766314746

tel/ fax: 021.61076.85

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ POST EVENIMENT

 

Conferința internațională Vrem o Românie fără orfani!, organizată de Comisia pentru Egalitatea de Șanse a Senatului României, în parteneriat cu Asociația Catharsis Brașov și revista Partners, în data de 18 noiembrie a.c., s-a încheiat cu decizia depunerii pe masa Parlamentului a unui nou proiect de lege pentru redeschiderea adopțiilor internaționale.

Gazdele la acest eveniment au fost senatorii Marian Vasiliev, președintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a Senatului și Sebastian Grapă, membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Glasul societății civile s-a făcut auzit prin ONG-urile care apără drepturile copiilor din România și din diaspora, familii atestate în vederea adopției, părinți adoptivi din țară și din SUA, Italia, Suedia și Irlanda, profesioniști din domeniu, psihologi, avocați. Eroii principali ai conferinței au fost tinerii adoptați în anii 90, în SUA, Canada și Irlanda, care s-au întors în țară pentru a-și spune povestea, față în față cu tineri dezinstituționalizați, marginalizați, aflați în risc de excluziune socială.

Senatorul Sebastian Grapă este autorul unui proiect de lege privind adopția, inițiat în 2013, care a beneficiat de o largă susținere din partea societății civile, dar care, a fost în final respins de Legislativ, din motive cel puțin subiective.

'Avem acum o șansă importantă să eliberăm procesul de adopție de barierele artificiale, și să redeschidem adopțiile internaționale pentru copiii pentru care nu există cereri din partea familiilor din România', a declarat senatorul.

Participanții au spus povești de viață, pline de emoție, adevăruri greu de suportat și au făcut o analiză din perspective diverse a problematicii de fond a adopției în România, care trebuie să respecte dreptul fundamental al copilului la o familie, conform convențiilor internaționale semnate de țara noastră.

'Este necesară o abordare pragmatică a acestui subiect și nu căutarea vinovaților. Numai astfel vom reuși să găsim soluții viabile, în interesul major al copilului, pentru care trebuie să combatem prejudecăți și să schimbăm mentalități', a susținut în completare președintele Comisiei pentru Egalitatea de Șanse a Senatului.

În fața realităților evidențiate în luările de cuvânt, participanții au fost de acord că este nevoie de o abordare mult mai responsabilă a acestui domeniu, din partea autorităților.

Liderii Ong-urilor au punctat și necesitatea ridicării nivelului de educație, în paralel cu derularea de programe susținute de prevenție, cu precădere în mediile cele mai vulnerabile.

Pentru a susține demersul legislativ privind adopțiile internaționale, reprezentanții societății civile vor crea alianțe și vor sensibiliza comunitățile de români de pretutindeni, prin pagina dedicată pe Facebook 'Vrem o Românie fără orfani!

În 2014, peste 65.000 de copii abandonați se aflau în sistemul de protecție specială, în România. Dintre aceștia, peste 22.000 erau în servicii de tip rezidențial, peste 22.000 în plasament la asistenți maternali și alți peste 21.000, în plasament familial, plus miile de copii' uitați' prin spitale. În 2014, numărul familiilor atestate pentru adopția națională a fost 1.714. Concluzia este evidentă: România este departe de standardele europene, sub aspectul asigurării dreptului la o familie pentru fiecare copil separat definitiv de părinți.

Parteneri media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Adevarul, Business Woman, Juridice.ro, Intact Media Group: Antena3, Radio Romania International, Legal Magazin, Realitatea TV, Transilvania Business, Travel Advisor, ziare.com, Romedia.gr; American Romanian News; Asii Romani; Radio fi;

 

Parteneri

Paralela 45 Agentie de turism, Schaeffler România, SIF Transilvania, Phoenicia Grand Hotel, Greek Art, Revista Partners, Portal e-office

 

 

Revista Partners

www.partners.com.ro

revista.partners@gmail.com

teL; 0727376355/ 0766314746

tel/ fax: 021.61076.85

 

Inregistrare

Participarea la acest eveniment, ca si accesul in Palatul Parlamentului se face strict pe baza de invitatie cu mentionarea datelor de identificare si verificarea acestora de catre serviciul de paza                                        

Contact