Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Economia românească va crește peste aşteptări, cu 3,4%, estimează Comisia Națională de Prognoză

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 19.09.2015.

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în creștere proiecția privind avansul produsului intern brut (PIB) pentru acest an de la 3,3% la 3,4%, se arată în Prognoza preliminară de toamnă 2015, publicată pe site-ul instituției şi preluată de Agerpres.

În prognoza de primăvară, instituția estima o creștere economică de 3,3% pentru acest an.

Potrivit CNP, produsul intern brut nominal va fi de 704 miliarde lei (158,3 miliarde de euro) în 2015.

CNP a revizuit, de asemenea, în urcare cu 0,7 puncte procentuale, prognoza privind avansul economiei în 2016, PIB urmând să crească cu 4,1%.

În ceea ce privește consumul gospodăriilor, acesta este așteptat să crească cu 4,5%, în acest an, și cu 4,4% în 2016, iar cel al administrației publice cu 2% în 2015 și cu 3% anul viitor.  Şi în privinţa investiții sunt așteptate noutăţi pozitive,  care îndreptăţesc estimarea unei creşteri cu 7,6% în acest an și cu 6,2% în 2016.

Importurile vor continua să crească mai mult decât exporturile, balanța comercială în acest an fiind așteptată să se închidă pe un deficit de 6,9 miliarde de euro în acest an și de 7,9 miliarde de euro în 2016.

Cuvinte cheie: investiții, balanța comercială, exporturi, importuri, prognoza, Comisia Națională de Prognoză (CNP), revizui, creștere, proiecția, produsul intern brut

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii