Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Despre riscul fatal al unei singure vacante și câteva recomandări cum să-l evităm

Publicat de Aurel Voica pe 02.07.2016.

Am intrat deja în febra vacanțelor .. Copiii jubilează, unii după ce au trecut și de emoțiile îngrozitore ale examenelor.. pentru prima oară în viață sau nu.

Cu toții, însă,  ne gândim un an întreg la cele câteva zile în care ne propunem să facem ce vrem, altceva decât în restul anului. Pe scurt.. suntem liberi și vrem ca aceste superbe zile să fie memorabile și să ne hrănească sufletul timp de un alt an de muncă, rutină, stres..

Dar, atenție, nu este suficient să ne bucurăm de eliberarea de stres, care uneori, poate fi chiar fatală..

Olandezii au studiat fenomenul și au descoperit că în primele două zile de vacanță suntem expuși unui factor mărit de risc de atac de cord.

Vacanțele nu sunt scutite de riscul unei morți subite. Bucuria unei vacanțe ne expunem unui stres fizic și mental, cu proaste diete, consum mărit de alcool, efort fizic brusc,  

Elibererarea de stres nu este suficientă pentru îmbunătățirea stării de sănătate..

 Uneori, din contră..

Un studiu dat recent publicităţii de către Sax Institute, Australia, aduce veşti proaste pentru toţi cei care iau viaţa à la légère, dedicându-se, trup şi suflet, odihnei prelungite, citim în portalul : peste nouă ore de somn pe noapte şi peste şapte ore pe zi petrecute stând (pe scaun, pe canapea, în maşină etc.) reduc drastic speranţa de viaţă, scrie prublicația aim grup.

Un avertisment cu atât mai bine venit, cu cât ne pregătim cu elan pentru binemeritata vacanţă de sfârşit de an, pe care o asociem, de multe ori, cu… trândăveala.

Ideea de a ne reîncărca bateriile printr-un program intensiv de odihnă pasivă – mai o emisiune de divertisment la televizor, mai un pui de somn, mai o masă cu prietenii, tot mutându-ne de pe scaun pe fotoliu şi de pe fotoliu pe canapea – este total greşită. Ştiu, o să spuneţi că ”se întâmplă o dată pe an” şi nu are cum să producă mari daune, dar… nu vă cred. Cine îşi petrece astfel sărbătorile are ”şanse” de aproape 100% să îşi petreacă ”identic şi la fel” week-endurile şi toate celelalte zile libere de peste an, citim pe site-ul aim.grup.

Pericolul se multiplică de patru ori

Cercetătorii australieni au studiat comportamentul a 230.000 de concetăţeni ai lor, participanţi voluntari la ancheta ”45 and Up”. Este vorba despre cel mai mare studiu realizat în Australia referitor la sănătatea unei părţi a populaţiei ţării: cea care trece pragul dintre ”floarea vârstei” şi ”vârsta înaintată”.

Oamenii de ştiinţă au examinat deprinderile deja ”consacrate”, care sporesc riscul de îmbolnăvire şi deces prematur: tabagismul, alcoolismul, dezechilibrul alimentar, lipsa exerciţiului fizic. Şi le-au adăugat alte două comportamente profund dăunătoare – durata somnului (peste nouă ore sau sub şapte ore) şi timpul (prea lung) petrecut în poziţia şezând Toate acestea multiplică de 4 ori riscul.

Soluția?

Nu luați o singură vacanță într-un an. O singură vacanță pe an este extrem de pericouloasă, dar, mai multe vacanțe sunt binefăcătoare.

Câteva vacanțe din când în când reduc riscurile de atac de cord și alte îmbolnăviri subite.

Dar, cine nu își permite?

 

 

Cuvinte cheie: febra vacanțelor , risc, atac de cord, Australia, trândăveala, week-endurile

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii