Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Decimarea pădurilor României continuă în viteză maximă: susținem petiția pentru a opri acest măcel devastator

Publicat de redactia partners pe 20.06.2016.

Dacă ne uităm atent, statisticile ne îngrozesc. 

Pierdem cu o seninătate demnă de dispreț o uriașă bogăție, în fieecare zi.

Ultima pădure virgină din Europa, se află sau, mai precis, se afla în munții Retezat.
Exploatările forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, se arată într-un comunicat al organizației Agent Green

“Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Agent Green a publicat un reportaj filmat de investigații realizate în perioada 2009-2015 despre exploatările forestiere din PFI. În material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Câmpușel, firma austriacă chiar deține teritorii care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag și conifere, care  a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006,  informeaza agrointel.ro.

Pentru a trezi atenția opiniei publice asupra acestui dezastru și pentru a determina Guvernul și Parlamentul României să ia măsuri hotărâte pentru oprirea distrugerii pădurilor țării, Agent Green a inițiat o petiție către: Guvernul Romaniei
În petiție se menționează următoarele:

În acest moment ROMSILVA administreaza toate padurile statului, inclusiv pe cele din parcuri nationale si naturale. Romsilva incaseaza de 10 ori mai multi bani din vanzarea de lemn din parcuri decat investeste in ele. Parcurile Nationale si Naturale ocupa o mica suprafata a Romaniei dar ele sunt cruciale pentru viitorul biodiversitatii si un tezaur de pastrat pentru generatiile viitoare..

ROMSILVA nu vede în ariile protejate nevoia de conservarea biodiversității ci exclusiv profitul din tăieri! Dovada sta și în faptul că anul 2014 regia a căutat să abandoneze parcurile Rodna, Defileul Jiului, Putna Vrancea și Cefa pentru că nu mai puteau face profit din exploatări forestiere de când statul a pierdut suprafețe mari de acolo.
Vă cer prea puțin atunci când spun că este timpul să interziceți prin Hotarâre de Guvern exploatările forestiere din Parcurile Naționale și să operaționalizați de urgență ANANP (Agenția Naționala pentru Arii Naturale Protejate) care să fie condusă de specialiști în domeniul conservării biodiversității și nu de operatori economici precum ROMSILVA.
ROMSILVA și-a dovedit deja incapacitatea iar realitatea din teren ilustrează eșecul perfect, cei drept având la îndemână un cadru legal care le permite să aprobe tăieri legale sau să le legalizeze prin derogări etc.

Cursa pentru UNESCO si cercetarea stiintifica independenta din Romania sunt in pericol si este nevoie de interventia Dumneavoastra imediata.

Semnați petiția aici

Cuvinte cheie: jaf, paduri, Peisaj Forestier, Agent Green, Holzindustrie Schweighofer, Câmpu lui Neag

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii