Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

De ce locuieşte un Erou al României într-un garaj

Publicat de redactia partners pe 12.03.2016.

Cum poate fi caracterizată ţara care îşi dispreţuieşte eroii, al căror curaj, îndrăzneală şi hotărâre au scris prin fapte istoria?

Cu totul altfel ar fi arătat istoria României, dacă în momentele cheie ale acestui neam, cum au fost cele din decembrie 1989, ei, Eroii, nu ar fi fost acolo şi nu ar fi acţionat: unii sunt acum cunoscuţi, i-am tot văzut de atunci la televizor şi în presă, fălindu-se cu

titulatura de revoluţionar sau implicându-se în continuare în diverse proiecte, unele de interes naţional, alţii, pe care i-am observat fugitiv în acele zile fierbinţi ale revoluţiei, au dispărut apoi într-un val de discreţie.

Militaru Pop Horia Dragoş, este unul dintre eroii care au luptat efectiv cu arma în mână pentru victoria finală a ceea ce a sperat că va fi revoluţia democraţiei, a libertăţii acestui popor şi a statului de drept împotriva dictaturii, umilinţelor şi domniei bunului plac.

În 21 decembrie a fost printre acei tineri care au înfruntat în noapte gloanţele şi spaima de a ajunge în beciul securităţii, iar în zilele care au urmat, a păzit efectiv Televiziunea şi pe cei care au purtat flacăra victoriei Revoluţiei în faţa camerelor de luat vederi. A ajuns acasă abia în 25 decembrie, după 4 zile în care nu a ezitat să-şi dea chiar viaţa pentru cauza sfântă.

Piaţa Universităţii a fost cel de-al doilea episod al luptei sale îndârjite pentru că România să devină aşa cum şi el o visase: o ţară în care tinerii să-şi împlinească visele.

Dezamăgit, a plecat din ţară crezând că nu va mai reveni niciodată. Şi totuşi, dorul care sapă inimile celor ce se despart brusc de pământul natal a fost mai puternic decât şi-a imaginat, la fel ca şi speranţa că este imposibil ca în România lucrurile să nu se fi schimbat după model occidental.

S-au schimbat, dar nu după modelul dorit.

Reîntors acasă, în căminul în care a copilărit, avea să trăiască experienţe care întrec orice imaginaţie.

Apartamentul familiei sale a trebuit evacuat, pentru că a reintrat în posesia vechilor proprietari. Întâmplător sau nu, vechii proprietari sunt mari activişti ai Partidului Comunist Român, urmaşii unui fost ministru de finanţe din perioada comunistă, descendenţii unei familii care a beneficiat în anii comunismului de funcţii de partid importante, fost rector al Şcolii Superioare de Partid Ştefan Gheorghiu, fost şef al secţiei de propagandă şi agitaţie al C.C. al P.C.R. etc. Pe scurt, un nume care atunci dădea fiori tuturor. Şi, într-un mod paradoxal, se pare că acelaşi lucru se întâmplă şi acum.

Foarte ciudat este că familia marilor comunişti avea rădăcini moşiereşti, adică averi importante, pe care le-a donat statului în anul 1945. Extrem de ciudat este că ei au reuşit să fie repuşi în drepturi, fără să facă dovada existenţei actelor de proprietate. Primarul general al capitalei, dl Adrian Videanu, a trecut cu mare uşurinţă peste acest fapt şi le-a acordat dreptul revendicat fără probe!!!, dând ordin de evacuare chiriaşilor.

Familia unui fost activist - comunist împotriva unui revoluţionar care a luptat împotriva Comunismului.

Oficialii Bucureştiului au dat câştig de cauză Comuniştilor!!! În anul de graţie 2007.

De atunci şi până în 2016, adică de 9 ani, revoluţionarul Militaru Pop Horia Dragoş a trăit cu spaima şi sub spectrul ameninţării cu evacuarea din locuinţa familiei sale. A fost în audienţe, a fost trimis de la Primăria Municipiului Bucureşti la primăriile de sector, respectiv la Primăria sectorului 3, unde chipurile, ar fi existat apartamente pentru cauze sociale. Numai că apartamentele respective au fost ocupate abuziv de alte familii, în scopuri electorale.

„Am luat cunoştinţă de situaţia în care vă aflaţi, dar în prezent, Primăria Sector 3 se confruntă cu mari dificultăţi în reglementarea problemelor locative ale locuitorilor sectorului deoarece nu dispune de un fond de locuinţe”, se arată într-o adresă trimisă de Primăria Sector 3 la data de 4 iunie 2009.

De atunci, lucrurile nu s-au ameliorat: din contră, a sosit ziua evacuării. Atunci, primăria Sector 3 i-a sărit în ajutor cu o propunere care nu este numai indecentă, ci o mostră de dispreţ suprem pentru omul care şi-a pus viaţa în pericol pentru această ţară.

Pentru a fi inclus într-un dosar de URGENŢE, Primăria sector 3 i-a propus dlui Militaru Pop Horia Dragoş să locuiască o perioadă nedeterminată în ghetou sau în azilul pentru oamenii străzii, pentru ca, după ce cineva dintre azilanţii din centrul rezidenţial pentru cazurile sociale va părăsi această lume, să poată beneficia de o cameră împreună cu soţia sa...

Cine poate justifica această situaţie abominabilă, în care un revoluţionar român beneficiază de acelaşi regim locativ ca şi oamenii străzii? În totala ignoranţă a legii, aceasta a fost abordarea funcţionarilor publici din Primăria Sector 3.

Dragoş Militaru a beneficiat însă de clemenţa proprietarului locuinţei revendicate, care i-a permis să mai stea în.. garaj. Acolo şi-a depozitat o parte din lucruri, acolo are cutiile cu cărţile de care nu se desparte niciodată, acolo şi-a înghesuit amintirile unei vieţi extrem de zbuciumate.

 

Dar periplul hârtiilor şi amânărilor din partea primăriilor continuă. Numai că, aceste tertipuri funcţionăreşti lasă urme foarte adânci nu numai în sufletul celui nedreptăţit, ci şi în starea sa de sănătate. Militaru Pop Horia Dragoş a fost operat pe cord deschis, a mai trecut de câteva ori pe lângă moarte şi a dus şi o luptă grea cu o boală devastatoare. A ieşit şi de această dată învingător..

Se pare însă că nu poate rezista birocraţiei, înşelăciunii, injustiţiei, abuzurilor şi regimului pilelor şi relaţiilor (şpăgilor), practicat cu sfidarea legii de administraţia publică a sectorului 3 şi din Primăria Municipiului Bucureşti.

Cuvinte cheie: Oficiali, Bucureşti, fost activist - comunist, evacuare, Militaru Pop Horia Dragoş, Revoluţie, Eroii, administraţia publică, Primăria sectorului 3, Primăria Municipiului Bucureşti.

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii