Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Continuă programul de depistare gratuită a cancerului de col

Publicat de Cornelia Stanciu pe 10.06.2014.

 Un număr 97 de reţele de asistență medicală vor fi disponibile în mod gratuit femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, pentru recoltarea probelor pentru testarea Babeş-Papanicolau. Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.   

“Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzate de acestea. Foarte importantă pentru noi este şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu

 

Prin implementarea unui astfel de program, Ministerul Sănătăţii urmăreşte, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.
    Programul gratuit al MS se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat și care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
    Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi unde poate  obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul în termen de 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
   Programul beneficiază anul acesta de un buget de peste 13 000 000 de lei.
   Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management, organizate la nivelul institutelor oncologice ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu’ din Bucureşti şi ‘Prof. Dr. I. Chiricuţă din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă” Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului prof. Dr. Alfred Rusescu’, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş.
    Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.
    Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, începând din luna iunie 2012 şi până la sfârşitul trimestrului I din 2014, un număr de 606 132 femei au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32 600 dintre acestea rezultatul testelor a fost pozitiv, iar la 1312 au fost depistate leziuni maligne.

Cornelia Stanciu

Cuvinte cheie: Programul Naţional gratuit, depistare precoce, cancerul de col uterin.

Despre Cornelia Stanciu

Expertiza din domeniul medical și industria farma din România și  cunoașterea în detaliu a sistemului sanitar din țara noastră  adăugă vvaloare , veridicitate și credibilitate articollelor care-i poartă semnătura.

Comentarii