Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Comercianţii sanctionaţi dur dacă nu emit bon fiscal

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 04.03.2015.

Începând de la 1 martie 2015, se aplică penalizări dure în cazul în care un client nu va primi bonul fiscal sau dacă acesta este înlocuit cu alt document, precum notă proformă, notă de consum sau bonuri nefiscale.

Amenzile variază  intre 10.000 si 15.000 lei şi  pot fi însoţite  şi de suspendarea activităţii.

Firmele care au obligația, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, trebuie să afișeze anunțul de avertizare la locul de amplasare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în așa fel încât afişul să fie vizibil clienților.

"Le atragem atenţia operatorilor economici că ţinerea unei evidenţe duble, inclusiv prin mijloace informatice, a activităţii prestate este sanctionată drastic de legislaţia în vigoare, prin Agenţia Natională de Administrare Fiscală, sancţiunea putând ajunge până la suspendarea activităţii în punctul de lucru şi sigilarea acestuia pentru o perioada cuprinsă între o lună şi 3 luni", se arată în comunicatul ANAF.

În restaurante, baruri, discoteci, cluburi, și altele asemenea, se va asigura informarea clienților și prin tipărirea anunțului de atenționare pe prima pagină a meniurilor pe care le pun la dispoziția acestora, ori prin alte mijloace, la fiecare masă destinată clienților, pentru ca aceștia să aibă permanent posibilitatea de a citi anunțul de atenționare", se arată în proiectul de ordin postat pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Proiectul de ordin stabileşte inclusiv modelul și conținutul anunțului de atenționare a clienților referitor referitor la obligația de a primi bonul fiscal, prevăzută şi în OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

Anunţul are sigla Ministerului Finanţelor şi va avea în antet Guvernul României şi Ministerului Finanţelor Publice, după care prezintă mai multe avertismente şi drepturi:

"Dacă nu primiţi bon fiscal, aveţi obligaţia să-l solicitaţi.

În cazul unui refuz, aveţi dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia.

Solicitaţi şi păstraţi bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare şi ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale.

Este interzisă înmânarea către client a altui document, care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor prestate, decât bonul fiscal.

Pentru a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici, puteţi apela gratuit, non-stop, serviciul TelVerde al MInisterului Finanţelor Publice 0800.800.085".

Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala vor dispune suspendarea activitatii si sigilarea spaţiului în cazul unităţilor care nu emit bon fiscal.

Sigilarea punctului de lucru al firmei pe intreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata incălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat,  menţionează ANAF.

Sancţiunile prevăzute pentru încălcarea acestor obligaţii:

§        amenda contravenţională de la 10.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsa între o lună si 3 luni;

§        dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume detinute fara a putea fi justificate prin datele înscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanţe, acestea se confiscă şi se dispune amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.

   La data suspendării activităţii,  unitatea este sigilată de echipa de control a Fiscului şi se afişează la loc vizibil un anunţ cu textul: "Activitate suspendata  de Antifrauda - ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale", iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată..

 

Cuvinte cheie: penalizări dure, bon fiscal, notă proformă, notă de consum, bonuri nefiscale,evidenţă dublă, Agenţia Natională de Administrare Fiscală, aparate de marcat electronice fiscale

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii