Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Clasa de mijloc tot mai sceptică şi pesimistă : realitate-surpriză și în Statele Unite ale Americii

Publicat de News CNBC pe 31.10.2014.

Optimismul este tot mai rar în zilele noastre, chiar şi în America. Mai mult de jumătate din americanii intervievaţi de o agenţia de investigare a opiniei publice, Harris poll, care s-au declarat că aparţinând clasei de mijloc sau clasei muncitoare, au apreciat că securitatea lor economică este foarte scăzută. 75% dintre ei au spus că au o situaţie financiară dificilă din cauza costurilor locuinţei (24%), a serviciilor de sănătate (21%) şi a creditelor (20%), transmite CNBC.

"Aspectul cel mai îngrijorător este că 45% cred că nu vor mai reveni niciodată la situaţia financiară avută înaintea crizei financiare...și o treime au insomnii din această cauză", a spus Ken Rees, CEO al companiei de creditare Elevate, care a comandat sondajul. 

Americanii, și nu numai ei, au motive să fie pesimişti. Un raport realizat de Biroul Naţional de Cercetări Economice a evidenţiat faptul că 90% din cei care îşi câştigă existenţa în SUA au atins un punct de vârf în anii ’80, mulţumită creşterii pensiilor şi a pieţei imobiliare. Apoi şi-au îmbunătăţit situaţia financiară după 1990, mulţumită boom-ului tehnologic şi,din nou, la jumătatea anilor 2000, datorită bulei imobiliare, pentru ca apoi lucrurile să se deterioreze.

Pentru ei, "bunăstarea nu a crescut deloc — de fapt, le-a scăzut la Marea Recesiune", a declarat Gabriel Zucman, co-autor al raportului..

În perioada 1986-2012, autorii au identificat faptul că rata medie de creştere a bunăstării în  familiile americane a fost de 1,9%, dar "această rată maschează considerabil eterogenitatea.

 În tip ce averea a crescut cu 5,3% pentru 0,1% din famillile din top, nu a crescut deloc pentru marea majoritate de 90%. 

Şi cu ritmurile actuale de economisire, nu sunt şanse să se modifice prea curând. 

44% dintre respondenţii sondajului Elevate au raportat că economisesc mai puţin de $2,000 şi 21% nu economisesc deloc. Mai rău, 71% au spus că mai au datorii, 
Sondajul Harris a fost efectuat în perioada 8-10 Septembrie, 2014 pe un eșantion de 2.022 adulţi, arată CNBC

Cuvinte cheie: creşterea bunăstării/familie, optimism, agenţia de investigare a opiniei publice, ritmuri actuale de economisire

Despre News CNBC

Post american de televiziune , recunoscut pentru analizele foarte dure şi curajoase, foarte bine documentate

Comentarii