Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Celebra ie la modă astăzi, bluza favorită a reginelor și prințeselor României

Publicat de Aurel Voica pe 02.07.2016.

Ia românească este astăzi simbolul unei inimi care bate cu credință și mândrie pentru România, Dar, puțini știu că Regina Elisabeta a fost cea care a adoptat la Curtea Regală moda portului tradițional românesc. Până atunci, doamnele din înalta aristocrație românească se îmbrăcau numai din străinătate și considerau că straiele tradiționale se poartă doar de către țărani. În schimb, regina, care a primit cadou la venirea în țară un costum popular, s-a îndrăgostit de hainele tradiționale ale românilor și, prin puterea exemplului, le-a readus în atenția lumii, aflăm din   historia.ro.

În albumele sfârșitului de secol al XIX-lea și XX-lea, ne întâmpină o mare surpriză: în multe din imaginile cu Regina Maria a României, dar și cu prima Regină a României, Regina poetă Carmen Sylva, vom observa că acestea apar îmbrăcate în costum popular românesc, remarcă  historia.ro.

Regina Elisabeta, prima Regină a României, venită din Germania cea austeră, a fost fascinată de tradițiile populare din țara ei de adopție și a iubit costumele populare. La rândul ei, Regina Maria avea să transmită această pasiune și fiicelor sale, Elisabeta, Mărioara și Ileana.

Același lucru avea să-l facă Regina Maria. Preocupată de modă și atentă la noile tendințe, Maria se îngrijea mereu de garderoba sa. Clientă fidelă a marilor case de modă europene, Maria purta însă și costume populare românești. La fiecare vizită prin țară, Regina purta costumele populare specifice fiecărei zone și își îmbrăca fiicele (dar și fiii!) la fel.

După ce a devenit Regina României, Maria adoptat portul românesc și s-a atașat iremediabil de frumusețea meleagurilor, de frumusețea spirituală a oamenilor, pe care i-a iubit din  inimă.  

Scrisorile ei sunt pline de compasiune pentru oameni, de dorință de a-i ajuta pe cei săraci, de admirație pentru sufletul acestei țări.

Cuvinte cheie: ia romaneasca, Carmen Sylva, Curtea Regală, Regina Maria. Regina Elisabeta

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii