Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Cea mai bună cercetătoare din lume, românca Elena David: Recunoaşterea vine, mai puţin partea materială

Publicat de Aurel Voica pe 14.05.2016.

Totul a pornit de la o notă mică primită la ora de chimie în şcoala generală. Atunci s-a ambiţionat să înveţe şi nu s-a mai putut despărţi de manualul de chimie.

Până acum a câştigat peste 50 de medalii şi premii speciale la saloane de inventică din toată lumea. Ofertele din străinătate au venit în număr mare imediat după revoluţie, dar le-a refuzat pe toate. Nu se poate despărţi de ţara în care s-a născut.

Elena David – cercetător: „În viaţă nu totdeauna numai banul contează. Performanţa poate fi cunoscută în afară chiar dacă e făcută în România. Dacă ştii să o expui şi să o susţii. Recunoaşterea vine, mai puţin partea materială. Poate că mult mai uşor s-ar fi rezolvat multe probleme. Aşa am gândit atunci. (Regretaţi?) Nu, nu regret.”

La Salonul de Inventică de la Geneva, a obținut 13 medalii de aur, la 8 ediţii consecutive. Una dintre cele mai prestigioase distincţii ale Salonului de la Geneva – Premiul OMPI pentru Femeie Inventator, i-a fost de asemenea acordat. În 2014 la Bruxelles românca de la Râmnicu- Vâlcea a obținut  titlul de "cea mai bună cercetătoare din lume". Ultimul brevet de invenţie l-a obţinut pentru modalitatea de recuperare a polimerului ce intră în componenţa sticlei securizateA reuşit să obţină un gaz sintetic din prelucrarea deşeurilor menajere şi hidrogen din deşeuri industriale. Pentru ambele deţine brevete de invenţie şi deja mai mulţi oameni de afaceri vor să-i pună ideile în aplicare. Secretul ei stă în modul în care vede lumea.

Este singurul cercetător din Romania care a obţinut, din partea Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, cea mai înaltă distincţie, premiul WIPO, atât la Geneva, Elveţia (în anul 2012), cât şi la Bruxelles, Belgia (în anul 2014), scrie cunoastelumea.ro.

Elena David – cercetător: „Orice lucru mare porneşte de la lucruri simple, foarte mărunte, pe care poate nu le bagi în seamă dar de fapt sunt cheia marilor realizări.”

Elena David este membru al juriului la salonul internaţional de inventică de la Bruxelles şi membru al academiei mondiale de materiale şi procesări tehnologice. Spune că nu e uşor să fii cercetător în România pentru că lipsa fondurilor opreşte aproape orice proiect la stadiul de idee. A primit de la statul român doar câteva burse pentru că a publicat lucrări în reviste internaţionale de mare prestigiu.

Este milionară și conduce un institut și o fundație?

NU, lucrează în același laborator, unde Elena David îşi coordonează colegii după un program bine stabilit. Pasiunea şi perseverenţa i-a adus în 2012 la Geneva şi în 2014 la Bruxelles titlul de "cea mai bună cercetătoare din lume". Ultimul brevet de invenţie l-a obţinut pentru modalitatea de recuperare a polimerului ce intră în componenţa sticlei securizate. În spatele fiecărui premiu stau, însă, multă muncă de laborator şi cunoştinţe temeinice. Colegii Elenei spun că este o mândrie să lucreze alături de ea.

Surse: viatavalcii.ro, ziaruldevalcea.ro, cunoastelumea.ro

Cuvinte cheie: Elena David, Geneva, Bruxelles, salonul internaţional de inventică, Râmnicu- Vâlcea, cea mai bună cercetătoare din lume

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii