Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Ce aşteaptă mediul de afaceri de la Cabinetul Dacian Cioloş

Publicat de redactia partners pe 21.11.2015.

Ne-am informat din mediul de afaceri cu privire la aşteptările de la noul Cabinet în funcţie. Am consemnat câteva din punctele de vedere care ne-au atras atenţia.

Turismul, 99% proprietate privată, aparent neglijat

Tensiunea în domeniu a crescut mult, mai ales după controalele efectuate în rândul restaurantelor, cluburilor, discotecilor.

Iată ce ne-a declarat unul dintre oamenii de afaceri importanţi din acest domeniu, Alin Burcea, CEO Paralela 45.

În cei 25 de ani de activitate a agenţiei Paralela 45, aţi fost şi ministru al turismului şi sunteţi şi în conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern în domeniul turismului?

“Aşteptări” vine de la “a aştepta”. Dacă în 30 de zile proiectele noastre nu vor fi citite, vom ataca direct. Ţara asta trebuie condusă de patronate. Actualul Guvern sper să lucreze măcar cum a lucrat Guvernul Ponta. Vrem doar să ne fie bine. 

Ne apropiem de finalul unui an complicat, în care strada, societatea civilă au dus la schimbarea Guvernului. Ce schimbări aşteptaţi în continuare pentru mediul de afaceri?

Stradă nu pune Guvernul. Strada dă jos Guvernul. Ideea unui Guvern de tehnocraţi nu este, în opinia mea, una de succes.

 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România – AOAR, a declarat că “privește cu optimism formarea noului Guvern și susține abordarea curajoasă a unor teme de maxim interes pentru mediul de afaceri și societatea românească în întregul ei:

Dintre acestea, prioritară este în opinia AOAR “trecerea de la o economie pasivă, ale cărei puține reușite s-au bazat pe delocalizarea unor capacități de producție din economiile vestice, la o economie proactivă, care își dezvoltă o ofertă internă solidă și diversificată, generată de lanțuri locale de creare a valorii, formate din întreprinderi inovatoare, mici și mijlocii. Numai astfel se pot diminua importurile, se stimulează crearea de locuri de muncă, şi se poate menține în mod sustenabil și inteligent ritmul de creștere economică, stopându-se, astfel, hemoragia de forță de muncă și sărăcirea populației.

Măsurile de încurajare a capitalului autohton, inclusiv ale pieţei de capital sunt foarte importante inclusiv pentru combaterea efectelor crizelor economice.

În acest sens este nevoie de inițiative ferme de modernizare a economiei românești, respectiv prin reorientarea structurală a ajutorului de stat către întreprinderi mici și mijlocii, în scopul utilizării intensive a tehnologiei informației și, astfel, creării de valoare adăugată locală.

Există modele de succes în țări în tranziție. Estonia, datorită unui sector al tehnologiei informației foarte dezvoltat, dar şi ofertei ample de servicii accesibile prin internet este un astfel de model. România ar putea lansa un program similar în privința utilizării tehnologiilor avansate, ca de pildă imprimantele 3D”, spun oameni de afaceri.

Bugetul de stat trebuie axat pe dezvoltarea ofertei interne și investiții, bazat pe politici publice și proiecte realiste ce vor asigura atingerea acestor obiective. Responsabilizarea autorităților publice și monitorizarea permanentă a alocărilor bugetare pe proiecte trebuie făcută transparent, prin îndeplinirea unor indicatori valorici. de a avea proiecte finanțate exclusiv de la buget (de stat și/sau local).

Considerăm că programul de informatizare a economiei românești, în principal informatizarea totală a relației contribuabil-administrație reprezintă un proiect real, România beneficiind de un potențial autentic de specialiști. Este necesar să fie promovat un plan de acțiune cu etape clare de implementare, asumate ca program național (aprobat de Parlament) în perioada 2016-2020, subliniază AOAR.

Propunerile au fost transmise şefului Guvernului, dar şi opiniei publice.

 

Proiecte la început de mandat

Premierul Dacian Cioloş a declarat la debutul activităţii sale în fruntea Guvernului, că va nodifica structura Cabinetului său.

“Sunt câteva modificări în structura unor ministere, cred că sunt doar cinci ministere care au fost afectate" a spus Cioloş.

El a precizat că este vorba de mici modificări de denumire şi crearea unui nou minister - Ministerul pentru consultare şi dialog civic- tocmai pentru a arăta că unul dintre obiectivele noului guvern este comunicarea cu societatea civilă.

"Avem, totodată, în structura guvernului un nou minister, partea de dialog social din structura acestui guvern a trecut în coordonarea doamnei ministru la Muncii, dar rămâne ca un obiectiv important şi prioritar, pentru Guvern, dialogul social cu patronatele şi cu societatea civilă, în ansamblul ei.

 

Răspuns din partea mediului de afaceri:

Peter Barta, CEO Fundaţia Post-Privatizare, scria pe Facebook:

Am creat un minister al consultării publice în contextul în care avem o lege care ar trebui aplicată, dar nu am creat un minister al imm-urilor care să creeze politici de dezvoltare pentru un sector şi care poate aduce un ROI (Retun on Investment) semnificativ.

Mergem într-o direcţie bună. Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu spun că, consultarea publică nu este bună sau utilă, dar nu cred că avem nevoie de o structură pentru asta şi în niciun caz nu o văd prioritatea numărul 1”.

 

Administraţia este un serviciu al cetăţeanului, care se va desfăşura în condiţii de transparenţă şi integritate, a promis primul ministru.

Absorbţia fondurilor europene, o prioritate declarată

Planul de acțiuni sectoriale va fi finalizat și depus la Parlament împreună cu bugetul pe anul 2016, a mai declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.

Sigur, nu va fi depus ca un act normativ, ci va însoți bugetul, pentru că acest plan de acțiuni sectoriale va fi legat în mare parte și de buget. E ceea ce ne propunem noi să facem în anul care vine pe fiecare domeniu în parte. Am solicitat fiecărui ministru să identifice ceea ce e obligatoriu să fie făcut în perioada următoare, pentru că avem anumite angajamente, anumite obligații legislative de implementat sau anumite condiționalități în unele sectoare, condiționalități legate și de fondurile europene", a spus Cioloș.

Guvernul intenţionează şi o evaluare a proiectelor începute pentru a stabili “ce anume ne putem asuma și în al treilea rând ce proiecte noi aplicăm, care decurg din programul de guvernare pe care ni l-am propus pentru anul care vine", a precizat premierul.

Infrastructura se numără şi ea printre domeniile abordate cu prioritate. Guvernul are în vedere proiectele de infrastructură care pot fi lansate, care pot fi finalizate sau care pot fi acoperite din fonduri europene,  dar şi proiecte care au fost realizate şi care pot fi decontate din fonduri europene.

Au fost analizate şi proiectele de spitale prevăzute pentru finanţare din fonduri europene şi care au fost blocate pentru că nu s-au îndeplinit anumite condiţionalităţi, cum ar fi, de exemplu, abordarea strategică sau analiza strategică privind situaţia infrastructurii spitaliceşti din România.

Acest tip de analize vor pune în evidenţă dacă merită să fie făcute aceste investiţii.

Cuvinte cheie: mediul de afaceri , Guvern, Dacian Cioloş, Alin Burcea, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, tehnocraţi , modernizare,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii