Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Paradoxul bancar al lăcomiei - „Oamenii lacomi ademenesc pe cei săraci cu vorbe linguşitoare şi-i păgubesc de bunurile trebuincioase” (Esop)

Paradoxul bancar al lăcomiei   -    „Oamenii lacomi ademenesc pe cei săraci cu vorbe linguşitoare  şi-i păgubesc de bunurile trebuincioase” (Esop)

Denumirea populară a „taxei pe lăcomie”, denumită în lege „taxă pe activele financiare”, sau, mai pe scurt, „taxa pe active”, este reglementată prin „Capitolul IV. Instituirea taxei pe activele financiare”, care conţine articolele 86 – 88, și parţial 89, din „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, publicată în Monitorul Oficial  nr. 1116 din 29 decembrie 2018, în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Bucureștiul, sub ochii tinerilor din generația Milenial - Concursul cu care se deschide cursul de jurnalism pentru copii.ro

 Bucureștiul, sub ochii tinerilor din generația Milenial - Concursul cu care se deschide cursul de jurnalism pentru copii.ro

 Un concurs pentru cei mai talentați copii și tineri care vor reuși să surprindă cele mai interesante trăsături ale orașului nostru, Bucureștiul, martor al unei istorii zbuciumate, Micul Paris dinte cele două războaie mondiale, aflat în plin efort de modernizare și occidentalizare. Bucureștiul, sub ochii tinerilor din generația Milenium este provocarea cu care se  lansează cursul de jurnalism și dezvoltare personală pentru copii, inițiat și realizat de Asociația culturală Daria și o echipă de profesioniști cu o bogată experiență.

Consultant NASA oferă finanțarea firmelor românești din zona Space

Consultant NASA oferă finanțarea firmelor românești din zona Space

Domnul Charles Frank Radley, fost consultant NASA la Kennedy Space Center in Florida, SUA, si co-fondator al Space Hub are placerea sa invite tineri specialisti din domeniul spatial la o suita de intalniri urmate de discutii despre teledetectie si finantarea firmelor romanesti din zona Space, marti 4 octombrie a.c, de la 4 pm, la sediul Space Hub, in localitatea Magurele.

SUERD - programe si proiecte de interes comun pentru mediul academic si mediul de afaceri - Programul Transnational Dunarea

SUERD - programe si proiecte de interes comun pentru mediul academic si mediul de afaceri -  Programul Transnational Dunarea

Perspectivele de cooperare între mediul academic şi mediul de afaceri în cadrul porgramului Uniunii Europene pentru Strategia Dunării  au fost puse în discuție în cadrul unei recente întâlniri organizate de USH Pro Business. Întâlnirea a fost deosebit de importantă, pentru identificarea  proiectelor ce vor putea beneficia de finanţare SUERD, în cadrul programului Transnaţional Dunărea 2020, având în vedere lansarea în luna octombrie 2016 a unui nou apel de proiecte în acest program.

Acompaniere profesională pentru dificila trecere de la idee, fie și genială, la facturarea afacerii

Acompaniere profesională pentru dificila trecere de la idee,  fie și genială, la facturarea afacerii

Deși românii sunt recunoscuți pentru ingeniozitate, microîntreprinderile din România, constituite în majoritate tocmai pornind de la o idee, și care reprezintă segmentul de a cărui dezvoltare depinde evoluția economică a întregii societăți,  sunt extrem de fragile. "Avem nevoie de transferul de bune practici din zona mediului universitar în mediul industrial, ceea ce reprezintă o tendință mondială, în momentul de față."", declara recent Costin Lianu, director general USH Pro Business.

Soluţii de finanţare pentru afacerile din domeniul sănătăţii umane

Soluţii de finanţare pentru afacerile din domeniul sănătăţii umane

O plajă largă de oportunități, secondate și de soluții de finanțare a afacerilor se deschid în domeniul sănătății umane”, pentru anteprenorii români interesați să valorifice noile direcții de abordare a conceptului de sănătate umană. Programul Orizont 2020 acordă o atenție deosebită domeniului și rezervă importante resurse financiare pentru afacerile ce își propun să dezvolte inovativ zonele ce intră în aria extinsă a ceea ce se numește sănătate integrată sau sănătate holistică. Este evident că piețele globale sunt extrem de sensibile la aceste dezvoltări specifice mileniului III, iar pentru firmele românești ele pot reprezenta un important balon de oxigen.

Noile provocări ale pieței de capital din România vor fi analizate la Conferința „NEXT ON ROMANIAN CAPITAL MARKET”

Noile provocări ale pieței de capital din România vor fi analizate la Conferința „NEXT ON ROMANIAN CAPITAL MARKET”

Necesitatea implementarii noilor reglementări europene privind piețele de capital, precum și a cerințelor de raportare impuse prin obligațiile asumate recent de România in ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale, aduc anul acesta noi provocări atât pentru instituțiile financiare românești, cât și pentru investitori. Pentru a raspunde nevoii de informare si pentru a crea o platformă de dezbatere a acestor cerințe cu specialiști de top ai autorităților statului având atribuții de reglementare și supraveghere, Asociația Brokerilor, împreună cu agenția de PR Concord Communication, organizează, în ziua de 14 iunie, la București, Hotel Ramada Plazza, evenimentul NEXT ON ROMANIAN CAPITAL MARKET – conferință, dar și Master Class pentru investitori.

Măsuri decisive pentru un stat mai bogat sau praf în ochi pentru recuperarea uriașelor prejudicii cauzate de milionarii infractori?

Măsuri decisive pentru un stat mai bogat sau praf în ochi pentru  recuperarea uriașelor prejudicii cauzate de milionarii infractori?

Secvențele larg mediatizate cu milionari și miliardari condamnați pentru pagube uriașe și prejudicii aduse statului vor avea într-un final și urmările mult–așteptate sub aspect financiar? Pagubele produse de milionarii infractori din România și prejudiciile cu care au devalizat bugetul de stat vor avea mai multe șanse de a fi recuperate prin înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, în urma promulgării de către Preşedintele Klaus Iohannis a actului normativ specific, comunică Administraţia Prezidenţiale, preluată de Alternative News Romania.

Surse de finanțare pentru companii – Martie 2016

Surse de finanțare pentru companii – Martie 2016

Următoarele domenii se finanțează prin programe europene aferente exercițiului financiar 2014-2020, începând cu luna martie, ne informează :site-ul http://finacongroup.com/. Chiar dacă nu vorbim de sume uriaşe, realizarea de proiecte ce pot fi finanţate din fonduri europene este, dincolo de toate controversele, o soluţie de finanţare foarte căutată.  

12,7 milioane de conexiuni la internet mobil broadband și 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă

12,7 milioane de conexiuni la internet mobil broadband și 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă

Conexiunile la internetul mobil de bandă largă /broadband/ au ajuns, la jumătatea anului 2015, la un număr de 12,7 milioane, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce în sectorul telefoniei mobile în România erau activi 22,7 milioane de utilizatori, cu 1,8% mai mulți decât în S1 din 2014, potrivit datelor prezentate în cadrul Galei Comunicații Mobile, de către Eduard Lovin, directorul executiv al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/.

Bugetul de stat pentru 2016: bugetarii nu primesc tichete de masă, de vacanță, premii, tichete cadou sau indemnizații la pensie

Bugetul de stat pentru 2016: bugetarii nu primesc tichete de masă, de vacanță, premii, tichete cadou sau indemnizații la pensie

Bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă, din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016, reiese din proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Senat: Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

Senat: Supermarket-urile, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

România risipește anual cinci milioane de tone de alimente, cantitate uriaşă pentru o ţară în care  40% din populaţie este afectată de sărăcie, iar 34,1% dintre copii suferă de lipsuri materiale extreme, conform unui recent raport ONU pe probleme de sărăcie extremă. Pentrua diminua aceste efecte, Senatul a aprobat  propunerea senatorului UNPR Marian Vasiliev potrivit căreia supermarket-urile vor trebui să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării organizațiilor umanitare sau asociații de protecție a animalelor. Legea privind combaterea risipei alimentare primise din partea comisiei de specialitate un raport de respingere, dar Senatul a aprobat propunerea de lege, în forma inițiatorului, cu 60 de voturi 'pentru', 38 de voturi 'împotrivă' și o abținere Deocamdată nu avem nicio reacţie din partea asociaţiilor din domeniu sau a marilor retaileri.  

Hotărâri de guvern care creează panică printre furnizorii de formare profesională

Hotărâri de guvern care creează panică printre furnizorii de formare profesională

HG nr.481 din 24. iunie 2015 şi HG 567 din 15 iulie 2015 au generat valuri de nemulţumire în rândul furnizorilor de formare profesională. Începând cu 1 ianuarie, se interzice, potrivit celor două acte normative, organizarea de cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile cu acces la studiile superioare sau studii medii cu diplomă de bacalaureat 2016. Doar instituţiile de învăţământ superior vor putea furniza cursuri de formare profesională pentru aceste categorii de cursanţi.

Activele nete ale fondurilor străine distribuite în România au un avans în anul curent de 18,7%

Activele nete ale fondurilor străine distribuite în România  au un avans în anul curent de 18,7%

Activele nete ale fondurilor locale de investiții au scăzut cu 1,4% în iulie, pe fondul aprecierii leului, depășind valoarea de 4,4 miliarde de euro, a anunțat Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF). AAF precizează că activele nete ale fondurilor străine distribuite în România au crescut cu 0,04%, ajungând la 539,8 milioane euro la finalul lunii, înregistrând un avans în anul curent de 18,7%.

Ștampila dispare oficial din documentele comerciale

Ștampila dispare oficial din documentele comerciale

Guvernul a aprobat recent ordonanța privind eliminarea stampilei. Procedurile care implică facturarea și care până acum necesitau ștampilare se vor derula în noile condiții care elimină ștampila. Nota de fundamentare  a proiectului menționează, conform Manager.ro,  următoarele: "S-a reglementat eliminarea obligativitatii aplicarii stampilei atat a declaratiilor, cererilor si altor documentele depuse de catre persoane fizice, persoane juridice de drept privat. Regula nu se aplica persoanelor juridice de drept public care vor aplica stampila pe documentele emise de catre acestea".

Care sunt rezultatele scandalului cu bancile în problema CHF sau altă valută, la 2 luni de la izbucnirea problemei'

Care sunt rezultatele scandalului cu bancile în problema CHF sau altă valută, la 2 luni de la izbucnirea problemei'

Anul 2015 a debutat foarte păgubos pentru cele peste 150.000 de persoane cu credite în CHF. La izbucnirea scandalului, băncile ofereau Soluţia (doar această soluţie) a negocierii individuale.  La o primă vedere părea o soluţie acceptabilă, dar s-a dovedit inutilă.  Timp de peste 7-8 ani băncile nu au negociat nimic şi nici măcar nu răspundeau la adresele scrise, trimise de clienţi. Băncile realizau în instanţă o apărare oarecum formală. Oamenii au început să se organizeze în grupuri de negociere şi să trimită adrese către bănci. Toate aceste soluţii au dat greş până acum. Intrebarea care este pe buzele tuturor: Ce putem face?

Comercianţii sanctionaţi dur dacă nu emit bon fiscal

Comercianţii  sanctionaţi dur dacă  nu emit bon fiscal

Începând de la 1 martie 2015, se aplică penalizări dure în cazul în care un client nu va primi bonul fiscal sau dacă acesta este înlocuit cu alt document, precum notă proformă, notă de consum sau bonuri nefiscale. Amenzile variază  intre 10.000 si 15.000 lei şi  pot fi însoţite  şi de suspendarea activităţii.

Consultarea publică privind programul „Măsuri integrate pentru tinerii inactivi”

Consultarea publică privind programul „Măsuri integrate pentru tinerii inactivi”

Tinerii, declaraţi în repetate rânduri „una dintre priorităţile României”, revin în atenţia guvernanţilor de la Bucureşti, care decid că „trebuie să facă lucruri concrete pentru ei Învăţământul dual este, de exemplu, o soluţie care ar putea să rezolve o parte dintre problemele lor, prin crearea unei legături directe între şcoală şi angajator, indiferent că vorbim de facultăţi, licee sau școli profesionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. 

Persoanele fizice vor putea plăti taxele și impozitele cu cardul; comisioanele vor fi suportate de la bugetul de stat (proiect)

Persoanele fizice vor putea plăti taxele și impozitele cu cardul; comisioanele vor fi suportate de la bugetul de stat (proiect)

Contribuabilii, persoane fizice, își vor putea plăti cu cardul bancar taxele și impozitele administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, fără comision, având în vedere că Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.​

Garanti Leasing finanţează întreprinderile micro şi mici

Garanti Leasing finanţează întreprinderile micro şi mici

Pentru a facilita accesul întreprinderilor micro şi mici la finanţarea activelor fixe, Garanti Leasing, parte agrupului financiar-bancar Garanti România a făcut un împrumut în valoare de 7 milioane euro de la EFSE (Fondul European pentru Europa de Sud-Est) . "Întreprinderile micro şi mici reprezintă un segment de interes pentru economia românească. Cu toate acestea, ele încă se confruntă cu acces limitat la finanţarea necesară pentru a creşte şi pentru a obţine succesul dorit. Ne bucurăm că prin intermediul parteneriatului cu Fondul European pentru Europa de Sud-Est putem sprijini aceste companii, oferindu-le mai multe opţiuni şi surse de finanţare pentru afacerile lor”, a declarat Okan Yurtsever, Director General, Garanti Leasing. 

Hackerii ameninţă securitatea IMM-urilor din România: principala vulnerabilitate o reprezintă sistemul de operare

Hackerii ameninţă securitatea IMM-urilor din România: principala vulnerabilitate o reprezintă sistemul de operare

Un studiu publicat recent de specialiştii Bitdefender atrage atenţia asupra riscurilor de securitate la care se expun mai mult de jumătate dintre IMM-urile din România, care rulează încă pe computerele proprii sistemul de operare Windows XP. IMM-urile sunt ținta a milioane de atacuri în fiecare lună, iar hackerii încearcă să fure date confidențiale, profitând de vulnerabilitățile sistemelor. După 8 aprilie 2014, data întreruperii asistenţei tehnice, companiile care continuă să ruleze Windows XP pot cădea mai uşor victime atacurilor cibernetice. Utilizatorii sistemului de operare nu mai primesc actualizări de securitate, opțiuni gratuite sau plătite de asistenţă ori actualizări online ale conținutului tehnic.

România, o posibilă ţintă pentru extinderea relaţiilor comerciale ale Indoneziei cu Uniunea Europeană

 România, o posibilă ţintă pentru extinderea relaţiilor comerciale ale Indoneziei cu Uniunea Europeană

Cu un PIB care a depăşit 1 trilion de dolari, Indonezia, una dintre cele mai dinamice economii, inclusă acum în G20, este din nou interesată de relaţiile economice cu România, începute în anii ‘60 ai secolului trecut.  Dl Gusmardi Bustami, Director general în Ministerul indonezian al Comerţului, a venit la Bucureşti însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri și a declarat în cadrul unui interviu că țara sa este interesată de extinderea relațiilor cu România, ca un cap de pod către piața Uniunii Europene.