Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Cât de mult diferă hoții din Germania față de cei din România; recomandări din Germania despre cum să ne apărăm de hoți

Publicat de redactia partners pe 26.07.2015.

Vacanța este intervalul ales? Hoții îi  vizează numai pe bogați? Șase mituri despre furturi și hoți, transmise din Germania, de celebra  revistă Der Spiegel

Într-o zi de sâmbătă călduroasă de primăvară, Gerda Müller și soțul ei Klaus au avut o surpriză neplăcută. Cuplul  locuiește  într-o casă relativ retrasă din Münsterland, o casă din cărămidă roșie, cu două garaje și o gradina mare. Când s-au întors de la biserică, la ora 19.10,  Gerda Müller a deschis ușa din față - și a văzut în fața ei un câmp de luptă.

Pe podea zăceau împrăștiate sertare, haine și un safebox distrus. Fereastra de la camera de oaspeți a fost spartă, iar camera nepoților făcută praf. 

"A fost oribil", a declarat Gerda Müller.

Hotii au intrat prin spatele casei, unde vizibilitatea este redusă . Cu o rangă au forțat fereastra. Lipseau bijuterii și bani în valoare de aproape 4000 de euro. Patrula de poliție a venit imediat, un anchetator a luat amprentele - dar în zadar. Autorii au dispărut.

La fiecare trei minute și jumătate în Germania se dă o spargere în apartamente și case. Și există întotdeauna loc de mai mult. Anul trecut, Guvernul federal a înregistrat 152.000 de cazuri, cu 40% mai mult decat în 2007.

Cât de mare este amenințarea? Șase mituri pe care le devoalăm,.

Mitul 1: Vara este timpul pentru furturi

Deși vara este timpul pentru vacanțe și multi oameni călătoresc -  sezon pentru hoți este  între octombrie-ianuarie. Un studiu realizat de Asociația Generală a industriei de asigurări din Germania arată că în decembrie sunt de trei ori mai multe spargeri decât în luna iulie.

Pentru că vara ziua este lungă, vecinii stau afară până târziu în noapte – toate acestea descurajează hoții. Cine va anunța pe Facebook și Twitter, că pleacă de acasă, va atrage hoții.

 

Mitul 2: amenințarea hotilor este mai puternică decât oricând

Deși numărul de spargeri a crescut semnificativ în ultimii ani,  suntem departe de a fi atins recorduri istorice. La începutul anilor nouăzeci au fost semnificativ mai multe cazuri decât în ​​prezent - 227.000 doar în 1993.

Raportând aceastăcifră la cele 41 de milioane de gospodării în Germania, reiese că numărul spargerilor din apartamente a fost în 2014 cu 0,4% mai mic. Criminalistul Thomas Feltes spune: "În societatea nesigură de astăzi fenomenul ne afecteaza mai amenințător decât în euforia de după reunificarea Germaniei."

 

Mitul 3: Poliția reușește să clarifice un caz din șapte

Potrivit poliției, rata de soluționare a spargerilor a fost de 15,9% în anul precedent.  

"Spargerile sunt infracțiuni  foarte dificil de rezolvat", spune André Schulz, șeful Poliției Federale din Germania (BDK). Există multe ocazii, de multe ori lipsesc martorii și amprentele.

Institutul de Cercetare a criminologică din Saxonia Inferioară (KFN) a investigat 2500 de cazuri din cinci orașe mari. Judecând după numărul celor condamnați în consecință rezultă o rată de succes de numai 2,6%. Adică: nici măcar o infracțiune din 30 de furturi nu este rezolvată.

 

Mitul 4: bande din Europa de Est sunt noii vinovați

KFN Vice Dirk Baier spune: "Nu sunt un grup mare de infractori." In studiul efectuat pe aproape 2.500 de furturi, cercetatorii au analizat profilul a 62 de infractori condamnați. 28,8% dintre ei au fost din Europa de Est,  31,3% dependenți de droguri. Totuși, nu se poate generaliza.

 

Mitul 5: Mai multe patrule ar descuraja hoti

Hotii cu greu pot fi intimidați de polițiști în uniformă, susține André Schulz. 

"Chiar dacă s-ar dubla numărul de mașini de poliție, nu ar exista nici un impact vizibil asupra ratei de soluționare a cazurilor." Când au avut dubii, hoții au rămas pe loc, până când mașina de poliție a trecut.

"Cea mai bună apărare" împotriva hotilor au fost "încuietorile mecanice la uși și ferestre și vecinii vigilenți", spune Schulz. Majoritatea hoților încearcă  timp de două sau trei minute să pătrundă în casă.  Tot mai mulți oameni  își iau măsuri de precauție, sugerează statisticile.

Numărul total de cazuri include și încercările nereușite. Acum 22 de ani, în 72% din cazuri autorii reușeau să pătrundă în apartamente. Astăzi reușesc în 60% din cazuri. Aceasta înseamnă: Anul trecut au fost 63.000 de cazuri raportate din 152,000 de tentative.

 "Suntem pe drumul cel bun pentru a ține problema sub control", spun cei de la Institutul de Cercetare a criminologică din Saxonia Inferioară (KFN),

Mitul 6: hoti vizează numai pe bogați

"Oricine poate fi victima unui furt, chiar și oamenii din cartierele cu venituri mici." Telefoane mobile, laptop-uri, banii cash există aproape peste tot. Mai ales dependenții de droguri fac spargeri în mediul din imediata lor vecinătate", spune criminalistul Feltes.

Un studiu arată că În jumătate din jafuri și spargeri, prada are o valoare mai mică de 2.500 de euro.

Cuvinte cheie: victima, furt, încuietori mecanice, spargere, apartamente, spargeri, infracțiuni,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii