Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Cancerul – diagnosticat de obicei la români în stadii avansate, ce pot fi contracarate doar prin terapii foarte agresive

Publicat de Cornelia Stanciu pe 24.04.2014.

Alarmant că în ciuda semnalelor de alarmă, majoritatea pacienţilor români suspecţi de cancer se prezintă la medic în faze avansate ale bolii. Când lupta pentru supravieţuire este dramatică, atrage atenţia Studiul anual Onco Monitor, realizat de GfK România. Afecţiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată şi cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian şi testicular.

În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienţi cu cancer de plămâni, peste 20 pacienţi cu cancer de prostată, 7 pacienţi cu cancer renal, 7 cu cancer gastric şi 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacienţii consultaţi lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămâni, o treime sunt pacienţi nou diagnosticaţi, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer de plămâni şi peste 60% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritar în stadiul 2 şi 3, evidenţiază cercetarea.

Conform studiului GfK, profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienţi cu cancer renal şi 75% dintre pacienţii cu cancer de plămâni) cu o vârsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacientă cu cancer de sân are în medie 57 de ani.

Agresivitatea terapiilor de atac în aceste patologii poate face necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor.

 În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecţiuni oncologice intervin diferite alte specializări. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog - majoritatea pacienţilor cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticaţi de către medici aparţinând acestor specializări medicale. Pe traseul pacientei cu cancer de sân, diagnosticul poate fi dat de o varietate mai mare de specializări medicale decât în celelalte patologii menţionate.

  GfK Onco Monitor este un studiu multi-client realizat anual. Acest val a fost derulat în octombrie 2013, pe un eşantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute şi 289 fişe pentru pacienţi cu cancer de plămâni, 311 fişe pentru paciente cu cancer de sân şi 224 fişe pentru pacienţi cu cancer renal.

GfK este prezent în peste 100 de țări, unde, cu cei peste 13. 000 de experți în cercetarea de piață îmbină pasiunea lor cu cei 80 de ani de experiență în știința de prelucrare şi analiză a datelor. Aceasta permite GfK să ofere insight-uri globale importante, îmbinate cu expertiza locală..

Cornelia Stanciu

Cuvinte cheie: afecţiuni oncologice, lupta dramatică pentru supravieţuire

Despre Cornelia Stanciu

Expertiza din domeniul medical și industria farma din România și  cunoașterea în detaliu a sistemului sanitar din țara noastră  adăugă vvaloare , veridicitate și credibilitate articollelor care-i poartă semnătura.

Comentarii