Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Campanie pro și contra Leviathan

Publicat de redactia partners pe 04.03.2015.

Andrei Zvyagintsev este cu siguranță unul din cei mai cunoscuți regizori de film din Rusia, dar, ultimul lui film, “Leviathan,” a fost un succes deosebit

Premiera în România: 13 martie.

Înainte să fie nominalizat pentru Premiul Oscar, a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes de anul trecut, cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin (primul film rusesc care a câștigat acest premiu din 1969), precum și alte câteva premii.

Într-un moment în care guvernul rus este condamnat la nivel global, iar țara este sub sancțiunile occidentale, succesul filmului ar fi putut părea un motiv de mândrie națională și de sărbătoare. În schimb, cele mai mari reţele de televiziune din Rusia, abia au menționat Globul de Aur câștigat de "Leviathan" și, săptămâna trecută, după ce copii piratate ale filmului au fost descărcate de pe Internet înainte de lansarea oficială din februarie, Zviaghințev a intrat sub un atac dur din partea oficialilor, clericilor grupurilor creştin - conservatoare, și altor artiști, scrie The New Yorker.

Campania de defăimare pornește de la radicalizarea conservatorismului anti-occidental în Rusia de la întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012, și intensificarea acestei tendințe de la confruntarea de anul trecut cu Occidentul pentru Ucraina. De asemenea, arată atmosferă de intoleranță și xenofobie, care a rezultat din retorica dură anti-occidentală a lui Putin, numeroasele norme legale introduse de guvernul său pentru a limita influențele occidentale, de modernizare - și, în general, propaganda brutală care apare zilnic la televizor. Pe fondul acestui climat, grupurile conservatoare agresive, care rareori depăşesc linia Kremlinului, au ajuns în prim-plan. Celebrarea în Occident a filmului "Leviathan", care descrie rușii într-o lumină aparent neonorantă, a fost o ocazie pentru aceste forțe să se manifeste.

Filmul lui Zvyagintsev’s se petrece într-un mic oraș din nordul Rusiei șI spune povestea tragică a unui om simplu, care este deposedat de proprietatea lui de un administrator nemilos.

. “Povestea aceasta s-ar putea petrece oriunde”, a declarat Zvyagintsev într-un interviu, referindu-se la filmul s [u ca o variantă modernă a poveștii biblice a lui Iov, de unde și titlul, “Leviathan.”

 Andrei Zviaghințev și Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia.

Cuvinte cheie: premiul pentru cel mai bun scenariu, Festivalul de Film de la Londra, Festivalul de Film de la Cannes,Globul de Aur

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii