Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Bucureștiul și Budapesta, vedetele pe listele marilor investitori în retail în 2016; randamentele investiționale vor continua să scadă (studiu)

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 08.03.2016.

Creşterea consumului reprezintă factorul esențial care va influența piața imobiliară în 2016, conform estimărilor consultanţilor , Bucureștiul și Budapesta fiind pe listele marilor investitori în retail, conform unui studiu al unei companii de consultanță imobiliară,

Creșterea consumului a determinat un val de dezvoltări  pentru retail și depozite logistice, impulsionate de creșterea cererilor jucătorilor din comerțul online, arată raportul CBRE 'CEE Market Outlook 2016' privind previziunile pe acest an în Europa Centrală și de Est.

La nivel global, trendul din ultimii ani, caracterizat prin creştere economică moderată şi randamente investiționale relativ scăzute, punctate de crize de pesimism şi volatilitate, va continua şi în 2016, susţinând o creştere moderată a chiriilor şi a volumului  investiţiilor, afirmă experţii CBRE. Aceştia susţin că creşterea PIB va fi generată de  venituri mai mari, dobânzi mai mici şi de preţul scăzut al petrolului. 

Apetitul pentru consum a dus deja la creșterea cifrelor de afaceri și a stabilizat veniturile proprietarilor de spații din retail. Pe lângă destinațiile tradiționale, cum ar fi Praga și regiunile din Polonia, București și Budapesta sunt noile vedete pe listele investitorilor.

Deoarece investițiile în proprietăți de calitate nu arată semne de încetinire, este de așteptat ca randamentele investiționale (yields) să continue să scadă, dincolo de nivelurile atinse în 2007, însă ritmul compresiei va fi mai lent decât in 2015, creșterea de capital va fi realizată mai ales prin comprimarea randamentelor investiționale și mai puțin prin creșterea chiriilor.

Chiar în contextul comprimării randamentelor investiționale, acestea vor continua să fie mai atractive decât obligațiunile de stat, ceea ce va face ca investițiile imobiliare să rămână o alternativă solidă pentru investitorii instituționali.

Cererea pe piețele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT și cele de servicii externalizate, majoritatea lor fiind multinaționale. Potențialul de spații de birouri pentru întreaga regiune este la niveluri relativ scăzute, cu două excepții — Varșovia și București. Varșovia are peste 670.000 de metri pătrați de spații de birouri anunțate a fi livrate în următorii doi ani, ceea ce reprezintă 15% din suprafața totală de spații de birouri. Bucureștiul are o raport procentual chiar mai ridicat, 21% din totalul spațiilor de birouri disponibile, ceea ce ar putea influența nivelul chiriilor nete efective și rata de ocupare.

Începutul lui 2016 este marcat de optimismul pieței de retail și de creșterea încrederii consumatorilor, estimează analiștii CBRE. Dată fiind aglomerarea pe anumite piețe de retail, potențialul de spații este limitat în regiunea central și est-europeană.

Doar în trei capitale sunt prevăzute a fi inaugurate noi centre comerciale în 2016 — București, Kiev și Varșovia, cu un stoc de spații noi pentru 2016 de aproximativ 72.000 de mp.

Pe ansamblu, 2015 a fost un an excepțional pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creșterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comerțul tradițional cât și în cel online.

Pe piața dezvoltatorilor, anticipăm o limitare a construcțiilor speculative, piețele fiind dominate de construcții la cerere. Excepția de la regula este Polonia, unde aproximativ 900.000 de mp de spații logistice sunt în construcție la începutul acestui an.

 

Cuvinte cheie: creştere moderată, chirii, volumul investiţiilor, dobânzi , randamente investiționale , creşterea consumului, București, Budapesta, mari investitori, retail, 2016

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii