Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Boala limbii albastre'(Bluetongue) a fost diagnosticată în trei exploatații din județul Botoșani

Publicat de Agentia Nationala de Presa Agerpres pe 17.09.2015.

Din nou, în România au fost detectate recent focare de "Boala limbii albastre" (Bluetongue), fapt pentru care am ajuns în atenţia Comisiei Europene care a fost notificată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).  Statele membre ale Uniunii Europene, dar și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) au aflat de prezența virusului pe teritoriul României, mai precis, în trei exploatații din localitatea Boboluști, județul Botoșani, unde au fost organizate deja întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari, informează Agerpres.

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice, de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre, și are caracter sezonier.

Conform procedurii europene, ANSVSA a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, şi s-au efectuat investigații suplimentare, după ce probele recoltate de un medic veterinar  au fost raportate ca fiind positive.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, "fiind interzisă ieșirea rumegătoarelor cu excepția animalelor destinate abatorizării".

Reprezentanții ANSVSA precizează că pe teritoriul României se aplică un program de monitorizare serologică lunară, din luna aprilie până în luna noiembrie.

În Europa, Bluetongue (serotipul 8) a fost confirmată, în 11 septembrie 2015, la 27 de bovine și 6 ovine dintr-o fermă de 200 de ovine dar și 150 de bovine din Franța, țara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010. În 10 septembrie 2015 au fost confirmate două cazuri de Bluetongue și la 2 bovine dintr-o fermă de 300 de capete din sudul Ungariei (Comitatul Tolna). Ultimul caz de Bluetongue în Ungaria a fost confirmat în ianuarie 2015.

Cuvinte cheie: boala limbii albastre, virus, Orbivirus, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Uniunea European[, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală, focare

Despre Agentia Nationala de Presa Agerpres

Agenția Națională de Presă AGERPRES este cea mai veche agenție de presă românească și totodată prima agenție autonomă din România. Experienţa şi profesionalismul cultivate timp de peste 125 de ani caracterizează şi astăzi ştirile semnate cu obiectivitate şi promptitudine de jurnaliştii AGERPRES.

Comentarii