Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Bitcoin, moneda virtuală şi tehnologia Blockchain şi aplicaţiile ei, un vis imposibil, şmecherie mondială sau fereastră întredeschisă către o piaţă de capital de 100 miliarde de dolari”?

Publicat de redactia partners pe 16.07.2017.

Recent, am participat la un seminar-dezbatere de excepţie, privind tehnologiile care vor schimba dramatic viitorul, organizat la sediul USH Pro Business. Am asistat la o dezbatere plină de substanţă, în care s-au lansat opinii contradictorii despre noua tehnologie Blockchain: noul driver care va schimba radical comportamentele umane şi va conduce la afaceri de miliarde de dolari sau uriaşă şmecherie?

De altfel;, la sediul USH Pro Business din Bucureşti au loc periodic evenimente de avangardă care vizează transferul de cunoştinţe şi knoow-how între mediul de afaceri şi cel universitar, creând o punte de legătură esenţială pentru recrearea sistemului universitar şi adaptarea la schimbările pieţei.

„USH Pro Business aduce universitatea foarte aproape de modelul internaţional de interacţiune cu mediul de afaceri”, declara Costin Lianu, Director General al USH Pro Business.

Este un demers care umple un mare gol din societatea românească şi aduce în prim plan subiecte dezbătute la nivel mondial:

- ce este tehnologia Blockchain și care sunt domeniile în care poate fi aplicată;

- aplicațiile tehnologiei Blockchain în domeniul financiar; monedele virtuale şi monedele viitorului

 - despre contractele smart şi domeniul arhivării, al trasabilităţii alimentelor, utilităţilor, şi în managementul identităţii

- aplicațiile tehnologiei Blockchain în turism și industria experiențelor şi alte aspecte legate de guvernanţă.

- în domeniul securităţii, în sensul cel mai larg, ca şi în domeniul sănătăţii, dar şi în maniera în care este administrat actul de sănătate, în industri publicitate şi reclamei, în sectorul imobiliar etc..

„Blockchain este a doua mare tehnologie din lume, după tehnologia care a dus la formarea internetului şi care va schimba fundamental modul în care lumea va gândi şi va interacţiona. (…). Blockchain va stabili un nou tip de relaţii interumane şi de încredere, pentru că, pentru prima oară în istoria umanităţii se va administra încrederea, independent de intervenţia unui terţ, (…). iar comunicarea va exclude intervenţia autorităţii. Intermediarii pot fi avocaţi, notari, brokeri, instituţii ale statului etc.

Tehnologia Blockchain nu se reduce la bitcoin, moneda care reprezintă cel mai palpabil rezultat al noii tehnologii (...), este un fenomen care a pornit într-o manieră explozivă în ultimii ani.”, a subliniat în continuare Costin Lianu.

USH Pro Business se va implica în continuare în transferul de cunoștințe în acest domeniu și în atragerea de studenți și cadre didactice în activitatea de cercetare aplicată. Printre domeniile de aplicație ale tehnologiei Blockchain, centrul nostru vizează turismul, sănătatea, trasabilitatea agroalimentara, convergența cu tehnologia GIS, domeniul arhivării și securității informațiilor”, a spus Directorul General al USH Pro Business.

Blockchain reprezintă o comunicare independentă în reţea sau un şir de tranzacţii criptate, care exclud posibilităţile de a înşela.

Pe scurt, Blockchain a fost definit ca oîÎnşiruire succesivă de tranzacţiii criptate, care asigură unui domeniu vizibilitate, trasabilitate, transparenţă şi siguranţa că reţeaua funcţionează cu încredere maximă.

 Marea necunoscută este unde va duce noua tehnologie Blockchain.

Jamil Benabdallah, fondator al firmei Detente Consultants S.R.L: 

Sănătatea, turism medical şi spa. 18 miloiarde USD, costuri interoperabolitate şi 150.000 vieţi ar fi putut fi salvate printr-un sistem de interoperabilitate între sistemele de sănătate. La fel şi pentru sistemele de rambursare.

De exemplu: vine un turist german în România şi are recomandare pentru un anumit tratament balnear. Îl face în România şi este rambursat din Casa de asigurări medicale din Germania, prin Blochchain, Totul se afce prin blochchain. Este un sistem sigur care elimină orice intermediar şi conflict.

Jamil Benabdallah a explicat că Blockchain reprezintă şi un domeniu foarte interesant pentru a investi în produse concrete.

Tehnolgia va valida comportamentul asiguratului, şi permite crearea unui sistem preventiv şi pentru un sistem de recuperare şi păstrarea legăturii permente cu clienţii şi crearea unui sistem de fidelizare. 70 % testele clinice pentru noile medicamente poate fi pus la îndoială pentru că nu s-au respectat toate protocoalele”. 

La seminar, pe lângă studenți și cadre didactice ale Universității Spiru Haret, au participat și autorități publice împreună cu mediul de afaceri. Dezbaterile au evidențiat faptul că această tehnologie este doar la începuturile ei și că vor fi numeroase aplicații în care aportul cercetării, inovării și implicit al universităților este foarte important.

La finalul dezbaterilor, participanții au decis crearea Grupului de Reflecție în domeniul tehnologiei Blockchain, ca o platformă de cunoștințe și colaborativă, pentru diseminarea și aplicarea acestor tehnologii.

Cuvinte cheie: Bitcoin, tehnologie, Blockchain, Costin Lianu, Grup de Reflecție, Jamil Benabdallah, Detente Consultants, USH Pro Business

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii