Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Ziua Românilor de Pretutindeni

Publicat de Aurel Voica pe 26.05.2016.

La mulțí ani, români de Pretutindeni!

8 mai este Ziua noastră, a tuturor celor care suntem, ne simțím și ne MÂNDRIM că Suntem ROMÂNI! Învcercați să priviți acest popor și țara care l-a născut cu Ochii Sufletului, dincolo de frustrărlei și dramele ce vin din istorie !

Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită, din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai.

Evenimentele se vor desfășura în zilele de 28 și 29 mai 2016 și vor reuni la București reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume.

 

Programul cuprinde o conferință care va pune în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, la care și-au anunțat participarea reprezentanți de marcă ai diasporei române, un târg al tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României, recitaluri de muzică și dansuri populare românești, precum și un concertpop-rock în aer liber.

Programul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti", Biblioteca Centrală Universitară „Carol I", Agence Universitaire de la Francophonie și Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT.

Sâmbătă, 28 mai 2016

Orele 11.00-13.00 / Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I" din București (Calea Victoriei nr. 88, sector 1) - conferința „Excelență românească peste hotare".

Invitați din străinătate: 

  • Gențiana Dănilă,matematician,Université Paris Diderot,
  • Ioana Popescu,INSEAD (Institut Européen d'Administration des Affaires) - Știința deciziilor, Corneliu Mihăilă, inginer aeronautic –
  • compania Boeing, Iosif Bena, fizician (Institutul de fizica teoretica CEA-Saclay) și preot ortodox, 
  • Cristina Ghenoiu,Biotehnologie - Cowen and Company, New York, 
  • Andrei Constantinescu,fizician, Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris.

Moderată de Irina Păcurariu, jurnalist TVR cunoscut pentru reportajele sale despre diaspora, conferința va pune în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, impulsionând tânăra generație prin modele de succes.

Conferința va fi urmată de un scurt moment muzical susținut de naistul Nicolae Voiculeț.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Orele 11.00-18.00 / Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" (Șos. Kiseleff nr. 28-30) - Târg al tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României

Vor fi expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.) și vor avea loc scurte demonstrații de confecționat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susținute demeșteri populari dinUcraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova.

Ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti", de la ora 15.30, un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin. Vor evolua și artiști din România: Doina Lavric, ansamblul de copii „Călușarii Slatinei"(solistă Denisa Popescu), condus de Iliuță Brăileanu, și interpreta de muzică populară Roxana Croitoru

 

Duminică, 29 mai 2016

Ora 19.00 / Parcul Herăstrău - Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase" - Concert al formației VUNK, invitați: Natalia Barbu și Cătălin Josan din Republica Moldova.

Intrarea este liberă.

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai. Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate. 

Pentru promovarea culturii românești peste hotare și dezvoltarea legăturilor între jurnalişti şi realizarea de proiecte comune a fost creată și Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (UJRP), asociaţie profesională înfiinţată la Viena, în data de 23 octombrie 2015.

Pentru Diaspora, este momentul în care să ne aducem aminte de rădăcini.

În Italia, Spania, Franța, Austria, dar și Ucraina, R Moldova, Serbia și oriunde sunt români, care în fiecare zi lasă în urmă o lacrimă pentru țara care i-a născut, pentru a intra cât mai bine în ritmul comunității în care trăiesc, pentru a fi cât mai adaptați și în trend, este un moment în care să-și amintească de ROMÂNIA, cu MÂNDRIE.

La mulți ani, dragi ROMÂNI!

 

Cuvinte cheie: Ziua Românilor de Pretutindeni,, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I", București, nstitutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" , Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii