Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Evită eșecul sau abandonul în fața problemelor prea dificile și folosește sprijinul oferit prin ora de asistență socială introdusă în școli și licee!

Publicat de redactia partners pe 01.04.2017.

A trecut aproape neobservată în România ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ce a fost lansată în 21 martie, Ziua Mondială a Asistenței Sociale. În țara noastră, unde peste 40% din populația României trăiește sub pragul sărăciei, iar copiii sunt victimele cele mai grav afectate, Asociația Asistenților Sociali din România (ASproAS) a marcat evenimentul printr-o decizie îndreptată în sprijinul copiilor și adolescenților: a extins ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în școlile și liceele din țară, după trei ani în care conceptul a fost verificat cu succes în licee din București.

Scopul este de a-i familiariza pe copii cu prezența asistentului social în societate și posibilitatea de a-i cere sprijinul. ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ se bazează pe metode non-formale de educație și include cunoștințe despre activitatea pe care o derulează asistentul social, problemele în care poate interveni, serviciile pe care le oferă și modalitatea în care poate fi contactat.

Ana Rădulescu, Director general ASproAS:

Este important ca noua generație să învețe ce face și cum îi poate ajuta un asistent social. Este important pentru copii să știe că atunci când se vor confrunta cu probleme cărora nu le mai găsesc soluții și cu situații pe care nu le pot administra singuri sau cu ajutorul familiei, pot apela la asistentul social”.

România se confruntă cu un procent relevant de oameni care trăiesc în sărăcie sau excluziune socială chiar dacă au un loc de muncă. Veniturile și resursele pe care le au nu le sunt suficiente pentru a se menține activi în societate. Aceste persoane au nevoie de suport și de resurse suplimentare pentru a crea oportunități pentru copiii lor.

Dorim să le transmitem elevilor informația corectă despre realitatea asistenței sociale. Dacă vor prelua tiparele de gândire și etichetele conservatoare referitoare la asistența socială și la ceea ce face un asistent social, atunci riscăm să nu folosească acest pilon esențial pentru funcționalitatea lor socială și profesională”, a declarat Ana Rădulescu.

Cu asistentul social nu te mai întâlnești doar la primărie și doar dacă ceri ajutor financiar. Cu asistentul social te întâlnești în relație cu școala, în relație cu piața muncii, în relație cu spitalul, în relație cu centrele de zi, în relație cu servicii specializate pentru persoane vârstnice sau pentru copiii și adulții care au diferite probleme de funcționare socială. Este profesionistul cu care te întâlnești în cazul în care nu ai suficiente resurse pentru a funcționa eficient în societate. Este specialistul de care ai nevoie pentru a accesa resursele necesare pentru continuarea studiilor sau pentru a face față problemelor pe care le întâlnești în drumul lor prin viață.

Ora de asistență socială este oferită de către asistenți sociali practicieni și de către studenții în asistență socială care beneficiază de o pregătire specială pentru a furniza această oră.

Ora de asistență socială a fost derulată ca urmare a contractelor încheiate cu școli și licee.

Feedback-ul primit de la profesori și de la elevi ne-a determinat să continuă extinderea acestui concept. Din această lună vom continua colaborarea cu școlile și liceele pentru a introduce ORA DE ASISTENȚĂ și a face disponibilă această cunoaştere pentru cât mai mulți elevi”, a afirmat în încheiere Ana Rădulescu, Director general ASproAS.

Cuvinte cheie: Ora de asistenta sociala, Ana Rădulescu, ASproAS, saracie, Asociația Asistenților Sociali din România

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii