Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, invită firmele româneşti să facă afaceri cu parteneri din Ucraina

Publicat de redactia partners pe 30.01.2016.

Mulţi nu ştiu că de la 1 ianuarie, data intrării în vigoare a acordului de liber schimb încheiat între Kiev și UE, pentru firnele româneşti s-au deschis noi şi importante oportunităţi de business. Asigurări privind respectarea acordului de liber schimb, care are ca scop atât întărirea dialogului politic precum și a schimburilor de mărfuri şi crearea condiţiilor de reconstrucţie a încrederii reciproce între comunităţile de afaceri, au venit din partea ambasadorului Ucrainei la București, Teofil Bauer, în cursul unei întâlniri cu reprezentanții Camerei de Comerț Bilaterale Româno - Ucraineană (CCBRU) şi cu companii româneşti interesate.

"Ucraina se dezvoltă și își redirecționează toate eforturile către Europa. Evidențiez eforturile României în susținerea integrității teritoriale a Ucrainei. Sunt convins că bunele relații politice dintre România și Ucraina vor duce și la creșterea schimburilor comerciale între cele două țări. În 2015, din păcate, nu s-a remarcat un interes din partea companiilor de a crește parteneriatele economice. În Ucraina se deschid noi oportunități de cooperare, iar companiile românești pot profita de acestea", a spus Teofil Bauer.

Intrarea în vigoare a zonei de comerț liber între Ucraina și UE, deschide noi orizonturi pentru companiile din UE, care doresc să valorifice avantajul primului sosit într-o ţară cu un ambiţios program de dezvoltare economică şi, nu în ultimul rând, să răspundă prompt necesităţii de reorientare a firmelor ucraineene către alte pieţe, ca urmare a blocajului impus de F. Rusă.

Atuul României constă în faptul că este prima poartă de intrare a companiilor ucrainene în UE. România este un partener de încredere pentru Ucraina. Îi putem ajuta cu experiența noastră în accesarea fondurilor structurale, cu expertiză. Avem multe puncte comune", a declarat Nasty Marian Vlădoiu, președintele CCBRU, scrie AGERPRES.

CCBRU în colaborare cu Ambasada Uncrainei la Bucureşti s-au angajat să depună eforturi pentru redobândirea încrederii între cele două medii de afaceri, prin organizarea de programe comune, inclusiv prin implicarea sistemului bancar şi al asigurărilor. În acest scop, CCBRU a creionat o agendă de manifestări commune cu parteneri din Ucraina, care cuprinde, printer altele organizarea unui forum regional de bună guvernare și cooperare transfrontalieră între România și Ucraina, a festivalului vinului românesc, la Cernăuţi, Lwow, Dnipropetrovsk şi la Kiev, a unei misiuni economice la Odessa etc. Agenda este în continuare deschisă propunerilor venite din partea mediului de afaceri.

De asemnea, oamenii de afaceri români pot beneficia de informaţii privind legislaţia şi paşii pentru obţinerea documentelor pentru export în Ucraina,pentru certificatul de forţă majoră sau pentru necesarul de documente şi costurile deschiderii unei firme în Ucriana, serviciu acordat de CCBRU

În acelaşi timp, experiența companiilor românești în ceea ce privește legislația comercială a Uniunii Europene este foarte importantă pentru firmele ucrainene, iar colaborarea economică va aduce beneficii reciproce, a declarat, ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer.

Oamenii de afaceri români și ucraineni trebuie, în primul rând, să aibă încredere în afacerile lor. Avem nevoie nu doar de oameni de afaceri din zona de comerț și liber schimb. Avem nevoie și de oameni de afaceri din zona bancară, de societăți de asigurări de risc de afaceri. Așa se dezvoltă mai ușor posibilitatea de a investi într-un mediu de afaceri solid, constant și sigur. În 2015 am înregistrat o balanță negativă a schimburilor comerciale bilaterale, de minus 60% în defavoarea României. Trebuie găsite acele puncte de interes pe care Ucraina ni le arată, iar românii trebuie să se nișeze pe acestea", a mai precizat Nasty Marian Vlădoiu.

"Noile avantaje deschise prin intrarea în vigoare a zonei de comerț liber între Ucraina și UE fac să se îndrepte către țările din UE aceia care exportau pe piața rusă. Credem că spre România se vor orienta companii din industria ușoară și agro-alimentară. România exportă bine în Ucraina, combustibili, autoturisme și produse ale industriei chimice. Companiile românești din agricultură, IT, servicii pot să își lărgească cooperarea acum în Ucraina", a declarat, Borys Patrash, consilier economic la Ambasada Ucrainei la București, conform AGERPRES

 

Cuvinte cheie: consilier economic, Ambasada Ucrainei, București

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii