Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Alarmă! Peste foarte puțin timp, sute de mii de tone de deșeuri din Napoli vor sosi în România

Publicat de redactia partners pe 17.05.2016.

Banii nu au miros, dar gunoaiele da.. și nu numai atât: pericolele sunt mult mai mari pentru România dacă va permite în final marele import de câteva sute de mii de tone de deşeuri de-acum "mumificate", ambalate în baloturi uriaşe, aşa-numitele "eco-baloturi" (ecoballe în limba italiană) din Italia,  având ca destimație gropile de gunoi din ţara noastră, scrie Gazeta românească.

Milioane de baloturi au fost stocate etajat în apropiere deMilano, formând adevărate piramide înalte de 10-12 metri, acoperite de plasă din plastic, care ocupă zeci de hectare. Din baloturi a curs ani de zile o zeamă otrăvitoare, care s-a infiltrat în subsol şi în pânza freatică, spre disperarea locuitorilor din zonele de stocare.

Potrivit Il Mattino, o parte din aceste gunoaie vor lua acum drumul gropilor de gunoi din România, fără nicio garanţie cu privire la ceea ce conţin.

Nu  cunoaștem  răspunsul autorităților de la București în legătură cu oportunitatea importului de gunoaie din alte ţări, în condiţiile în care procesoarea deşeurilor româneşti este într-o mare suferinţă.

O interpelare a unui grup de senatori M5S arată că transportul spre România este pregătit, iar italienii nu vor ca deşeurile să fie depozitate nici măcare pentru câteva zile pe cheiul portului Pozzuoli.

România, Bulgaria, Portugalia, Spania: acestea sunt ţările în care vor fi trimise pentru a fi procesate şi eliminate aşa-numitele "eco-baloturi". În aceste ţări îşi au sediile firmele care au participat la licitaţia organizată de Regiune, pentru eliminarea megabaloturilor de deşeuri sechestrate în Campania în 2007.

Îngrămădite de ani de zile în siturile de stocare, emblemă a urgenţei deşeurilor din Napoli şi Campania, au fost sigilate în 2007 de procuratura din Napoli ("sunt gropi de gunoi gestionate în mod abuziv" scria judecătorul de instrucţie Rosanna Saraceno) şi scoase de sub sechestru în noiembrie 2013, Regiunea Campania a organizat o licitaţie pentru eliminarea unei prime tranşe de 789.000 de tone de deşeuri de-acum "mumificate", pentru că fracţia umedă, între timp, s-a scurs sau evaporat.

La licitaţie, care s-a încheiat pe 18 februarie, au participat nouă grupuri de firme, Licitaţia are o valoare totală de 118 milioane de euro, chiar dacă pentru unele loturi nu au fost prezentate oferte.

Potrivit publicaţiei Il Mattino di Napoli, au sosit primele 70 de milioane necesare pentru trimiterea baloturilor, se apropie semnarea contractelor cu societăţile care şi-au adjudecat primele cinci loturi: probabil se va începe semnarea lor în scurt timp.

Gunoiele vor pleca toate în afara Italiei. Unde va ajunge gunoiul made in Napoli. nu este sigur că baloturile vor ajunge întotdeauna pe mâini bune, mai scrie Il Mattino.

Loturile 5 şi 6 au fost câştigate de asocierea temporară de firme formată din Vibeco srl/Bm service srl/Sirio Ambiente şi Consulting srl,din care face parte și  Eco Sud, o firmă cu sediul social în Bucureşti, România, care posedă patru gropi de gunoi, două situri de compostare şi două instalaţii de selecţie.

Una dintre gropile de gunoi ale grupului Eco Sud, cea din Craiova, a fost controlată prin intermediul unei societăţi luxemburgheze, de regele gunoaielor romane, Manlio Cerroni, şi a făcut obiectul unei anchete judiciare.

Potrivit unei serii de anchete jurnalistice a mass-mediei româneşti, în spatele Eco Sud ar fi şi Ninel Caval legat de fraţii Pileri, persoane cu un trecut incert, implicaţi într-o anchetă judiciară, fiind asociaţi ai lui Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, "don" Vito Ciancimino, personaj legat de clanul corleonezilor din Cosa Nostra, mai scrie Il Mattino.

Cuvinte cheie: Gunoaie, Italia,, Il Mattino di Napoli,Manlio Cerroni, Eco Sud,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii