Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Agricultura ecologică românească câştigă teren pe pieţele internaţionale prin demersurile Universităţii ”SPIRU HARET” prin Centrul USH Pro Business

Publicat de Aurel Voica pe 23.05.2018.

USH Pro Business promotor al  Organizaţiei Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare Ecologice –AE România

Programul de cooperare elveţiano – român va contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse

Centrele de afaceri pentru export contribuie la creșterea competitivității micilor producători printr-un program complet de instruire antreprenorială 

Experienţa elveţiană în promovarea şi cucerirea pieţelor pentru producătorii şi procesatorii de produse ecologice a avut şi are un rol esenţial în determinarea firmelor din domeniu, să se  asocieze şi să formeze recent ORGANIZAȚIA  INTERPROFESIONALĂ PENTRU PRODUSE AGROALIMENTARE ECOLOGICE DIN ROMÂNIA“O.I.P.A. - A.E.”

Seminarul organizat la USH Pro Business în data de 9 mai, cu titlul “PAȘAPORT DE EXPORT PENTRU FIRMELE ROMÂNEȘTI – Importanța brandului și a asocierii în exportul de produse ecologice” a ocazionat reprezentanților asociațiilor de profil din sectorul de agricultură ecologică care  au semnat Actul de constituire al “O.I.P.A. - A.E.” , ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentanți ai Ministerului Economiei, să  preia din experienţa elveţiană prezentată de domnul Laurent  Vonwiller, expert Bio Suisse.  Bio Suisse este membru al Comisiei de Import al Organizației Elvețiene pentru Agricultura Ecologică, Suisse este promotorul celor mai avansate sisteme de calitate în domeniul produselor agroalimentare ecologice.

 Laurent  Vonwiller a apreciat demersul inițiat de USH Pro Business a evidențiiat importanța filierelor de produs în agricultura ecologică precum și modelul Bio Suisse al Organizației Elvețiene pentru Agricultura Ecologică.

Organizația “O.I.P.A. – AE” a reunit  șapte asociații din sectorul de agricultură ecologică din România:

  1. Asociaţiei Bioagricultorilor din România “BIOTERRA”,
  2. Asociația Română pentru Agriclutură Durabilă - A.R.A.D.
  3. Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică “BIO ROMÂNIA” – Filiala Tulcea,
  4. Asociația Proecologic Sistem,
  5. Asociația POPAM – Asociația Producătorilor, Prelucrătorilor și Utilizator de Plante Medicinale și Aromatice din România;
  6. Asociația Organic Land
  7. Asociaţia Producătorilor de Vinuri și Produse Vitivinicole - Însurăţei (APVPV - Însurăţei)

În cadrul Consiliului Director a fost desemnat Președinte O.I.P.A.-AE, domnul Dr. ing. Ion Toncea, Președinte - Asociația Română pentru Agricultură Durabilă (A.R.A.D.)

”Organizația O.I.P.A. – AE va apăra și promova interesele producătorilor, procesatorilor și comercianților în mod unitar, transparent și cu o singură voce, în sistem de certificare ecologic pentru a elimina confuziile existente în piață între organismele de certificare din agricultura convențională și agricultura ecologică” a declarat domnul Costin LIANU, directorul general al USH Pro Business.

Înțelegând importanța abordării strategice a piețelor internaționale, firmele au pus bazele unui plan elaborat de export care include: selecția produselor cu potențial pentru export; profilul piețelor internaționale țintite; analiza condițiilor de acces pe piețe; canalele de distribuție potențiale; politica de prețuri și planul de promovare. Astfel, se urmărește creșterea și diversificarea exporturilor acestor firme pe piețele noi.

Universitatea Spiru Haret este singura universitate din țară care are în componența sa doua clustere bio (Bio Danubius și Bio Concept Valea Prahovei) implicându-se activ în promovarea exportului de produse ecologice, susținând prin acestea obiectivele Strategiei Naționale de Export și a Programului  de cooperare elvețiano – român ”Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România”

Cuvinte cheie: USH Pro Business, agricultura ecologică, Bio Suisse, Organizația Elvețiana pentru Agricultura Ecologică, Organizația “O.I.P.A. – AE, Asociaţia Bioagricultorilor din România “BIOTERRA”, Asociația Română pentru Agriclutură Durabilă - A.R.A.D. Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică “BIO ROMÂNIA” – Filiala Tulcea, Asociația Proecologic Sistem, Asociația POPAM – Asociația Producătorilor, Prelucrătorilor și Utilizator de Plante Medicinale și Aromatice din România; Asociația Organic Land Asociaţia Producătorilor de Vinuri și Produse Vitivinicole - Însurăţei (APVPV - Însurăţei)

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii