Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: Cooperația reprezintă viitorul agriculturii românești

Publicat de redactia partners pe 16.04.2016.

La Timișoara  s-a constituit recent Asociația Națională a Cooperativelor din România, la inițiativa crescătorilor de vaci, membri ai unor cooperative agricole, care funcționează de câțiva ani cu succes la noi în țară.

Membrii fondatori ai acestei noi organizații profesionale sunt fermieri mijlocii și mici.

din diverse județe, care s-au întâlnit la nivel național, pentru a crea o structură puternică și a se poziționa avantajos în dialogul cu guvernul și a putea influența viitoarele proiecte legislative de interes pentru ei.  

Prezent la reuniunea de constituire a asociației, ministrul Agriculturii Achim Irimescu a promis un pachet legislativ pentru sprijinirea cooperativelor.

“Este extrem de important faptul că primele cooperative s-au reunit pentru a crea o asociație.  Cooperația reprezintă viitorul agriculturii românești, care are specificul pe care îl cunoaștem: multe ferme de dimensiuni mici, care nu pot face față concurenței europene. Soluția este să creeze cât mai multe cooperative, cât mai puternice, care să pornescă de la producție până la comercializare și astfel toate costurile să se echilibreze”a declarat ministrul.

De ce a fost nevoie de această asociație?

„Cei care avem un gen de activitate cu probleme specifice și rezolvări specifice trebuia să fim toți împreună pentru a avea un schimb de idei și pentru ca s[ fim reprezentanți ca și parteneri sociali cu instituțiile statului”

Această nouă organizație profesională și-a propus să asigure un flux de informații și de idei, să acționeze ca  partener de dialog pentru guvernul, să creeze o relație cu ministerul, și să influențeze toată legislația care își produce efectul asupra breslei, declară Președintele Călin Fărgaci,

Există cooperative de succes în România. Nici chiar ministerul nu știa, pentru că ele făceau treabă în județe, fără să se preocupe de distribuirea informațiilor despre realizările lor.

Dacă mergem tot așa dispersați și credem că doar un telefon la direcția agricolă din județul nostru rezolvă problema, nu facem decât să ne înșelăm.  Genul de relație între instituțiile statului și fermieri este prin asociații profesionale. Dacă ele sunt de tip economic, este cu atît mai bine, pentru că astfel am salvat și agricultura”,

Asociația Națională a Cooperativelor din România are ca scop ca fermierul român să se simtă protejat. Și nu este neapărat despre fermele mari, mult prea încrezătoare în propriile capacități de negociere, ci despre femele mici și mijlocii, adică o mare parte a producătorilor agricoli.  

Sunt așteptate și cooperative din sectorul vegetal, legume-fructe etc.

Ce doresc membrii  Asociației Naționale a Cooperativelor din România?

 Unul din primele obievctive pe agenda noii organizații o reprezintă modificarea legii cooperativelor, modificări de. natură fiscală. Recunoașterea contractelor între asociații și adminstrațiile locale și facilități fiscale .

Acestea sunt obiectivele de primă urgență.  Urmează multe altele..

Fotografiile aparțin Radio România Timișoara

 

Cuvinte cheie: Timișoara , Asociația Națională a Cooperativelor din România, lnițiativa crescătorilor de vaci, cooperative agricole, sectorul vegetal, legume-fructe

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii