Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Acad. dr. Ovidiu Bojor şi Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi - Pledoarie pentru o viață sănătoasă

Publicat de Aurel Voica pe 30.07.2018.

Prezenţa Acad. dr. Ovidiu Bojor şi Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi nu putea să anunţe decât un eveniment de excepţie.

Pledoaria pentru viață sănătoasă – un ghid inspiraţional, cu valenţe practice pentru fiecare dintre noi , o abordare inedită cuprinzând  valori şi sfaturi de viaţă, mici şi mari secrete cu aplicaţie cotidiană, izvorâte din exeperienţa profesională şi de viaţă  remarcabilă  a celor doi mari specialişti în nutriţie, Acad. dr. Ovidiu Bojor şi Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.  Pledoaria pentru viață sănătoasă, mderată de scriitoarea Maria Timuc a fost  un eveniment remarcabil la Sala Ioan I Dalles din capitală, sfaturi medicale neconvenţionale, o reîntoarcere  spre natură şi bogăţiile pe care ni le oferă ea.    

Acad. dr. Ovidiu Bojor şi Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi  ne-au dezvăluit câte ceva din secretele unei vieţi sănătoase, în faţa unei săli pline  care i–a ascultat cu sufletul la gură.… Marele Secret  începe de la echilibrul interior între starea psihică –emoţională- şi de conştiinţă.

Sentimentele noastre, starea de fericire şi de confort” au legătură cu ceea ce mâncăm , a pledat Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.  În fapt, “ lupta pentru existenţă, pentru supravieţuire înseamnă în primul rând a mânca şi apoi a te reproduce. Aceasta este caracteristica oricărei fiinţe, de la bacterie, până la om”, a adăugat savantul român.

Echilibrul trebuie să guveneze şi alimentaţia. Acad. dr. Ovidiu Bojor recomandă diversitatea, inclusiv  consumul de carne, cel puţin până la vârsta de 20 de ani.  Aminoacizii conţinuţi în hrana animală nu pot fi găsiţi nicăieri în hrana vegetală şi sunt foarte importanţi pentru dezvoltarea psiho-emoţională a individului. În plus, alimentaţia tebuie adaptată altitudinii geografice, ca şi anotimpului.

 Numai hrana vie poate asigura acel bagaj  de nutrienţi care să hrănească cu adevărat şi nu doar să ofere satisfacţia şi plăcerea gustului.

Gustul este minciuna din farfurie, furnizată de creier, pe baza informaţiilor false generate de aditivi obţinuţi chimic, deci, care nu au nicio legătură cu conţinutul real al alimentului respectiv. Hrana vie, foarte puţin sau deloc procesată, respectiv bogată în vegetale şi fructe consumate proaspete în timpul verii şi toamnei asigură aportul de  vitamine  suficient pentru a trece cu success de iarnă.

Hraba vie este cea care se potriveşte cu structura informațională a corpului omenesc

Esenţială este şi citirea etichetelor pentru a evita ingerarea alimentelor falsificate a celor pretins tradiţionale, care sub denumiri consecrate, ascund în fapt componente nesănătoase, aditivi, conservanţi etc.

Printre  duşmanii  cei mai agresivi ai sănătăţii corpului uman se numără sodiul din sarea cristalizată sub formă de NaCl,  regăsit ca şi conservant folosit în exces în majoritatea alimentelor.  Foarte nocivă şi periculoasă este şi creşterea necontrolată în greutate sau burta, atât la femei cât şi la bărbaţi, care înseamnă obezitate, dar şi semnalul de alarmă pentru o serie de maladii cardiovasculare şi nu numai.   

Apa pe care o bem poate fi izvor de sănătate sau din contră.

Apa trebuie să conţină minerale sub formă ionică  şi să aibă o ensiune superficial cât mai joasă pentru a pătrunde cu adevărat la nivel cellular.. Altfel, ea tece precum gâsca prin apă, a punctat foarte sugestiv  Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pledoaria pentru viață sănătoasă  este  şi titlul unei cărţi de colecţie scrise de Acad. dr. Ovidiu Bojor  şi editate de Editura Dharna.

Evenimentul a fost aseznat şi cu momente artistice susţinute cu talent şu har de  actriţa Doina Ghitesc şi  cantautorul Nicu Nicusor .

Cuvinte cheie: Acad. dr. Ovidiu Bojor, Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi , Pledoaria pentru viață sănătoasă, Editura Dharna, Sala Iona I Dalles

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii