Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

A lăsat Liverpool pentru Transilvania, scrie Financial Times despre scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown

Publicat de redactia partners pe 03.01.2016.

Arabella McIntyre-Brown se relaxează în casa ei din Măgura Carpaţilor.

Pentru scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown, orele pot trece pur şi simplu privind spectaculoasa privelişte de la fereastra camerei de zi din noul său cămin aflat în satul transilvan Măgura, din Munţii Carpaţi, scrie Financial Times.

Casa Arabellei McIntyre-Brown este înconjurată pe două laturi de munţi cu vârfuri acoperite în cea mai mare parte a anului de zăpadă, iar în celelalte două zări se văd casele risipite pe dealurile Măgurei, satul aflat la 1000 m altitudine. Este o altă lume, total diferită de cea în care a trăit şi muncit până de curând, o lume rurală în care calul şi căruţa sunt elementele vieţii de zi cu zi şi în care cel mai apropiat magazin se află la o distanţă de cinci mile

O mulţime de oameni nu cred că Transilvania există cu adevărat; ei cred că este ceva, dincolo de văl, un loc plin de mister ", spune ea.

McIntyre-Brown, 57, a crescut într-un cătun mic în West Sussex, sudul Angliei, și a devenit o jurnalistă premiată și autoarea unei cărți de istorie aclamate despre Liverpool. Ea a vizitat pentru prima dată România într-o vacanță, cu mai mult de un deceniu în urmă.

Atunci a ajuns atunci  si la Măgura .

"Am venit pe un cal şi căruţa şi am avut un sentiment foarte ciudat - ca fiind în Sussex, unde a fugit tatăl meu. M-am simțit ca acasă; a fost o senzație foarte ciudată. "

În ciuda sentimentelor pozitive, ea a revenit în Marea Britanie, fără vreun plan pentru a face România o parte mai mare a viaţa ei.

Lucrurile s-au schimbat însă brusc anul următor. În 2004 McIntyre-Brown a fost zguduită de moartea surorii ei, urmată îndeaproape de pierderea Mamei și mătușii, toate în interval de 14 luni.
Experiența a afectat-o profund.

Creierul meu a devenit vată. Am avut termene și cărți contractate, dar nu puteam decât să mă holbez la ecranul calculatorului toată ziua. Aveam nevoie să schimb ceva. "

A început prin căutarea unui loc de casă pentru a cumpăra în zona din România pe care o vizitase anterior. "Ideea a fost de a avea o casă de vacanță; de a ieși aici timp de trei luni, în primăvară ", spune ea.

Câteva luni mai târziu, ea a cumpărat o casă din lemn. "Știam că dacă aş pleca fără să o cumpăr, voi regreta tot restul vieții mele."

Eram, într-adevăr, o curiozitate. Faptul că eram o femeie de vârstă mijlocie nemăritată era bizar “, povesteşte McIntyre-Brown.


Măgura este un sat vechi românesc, relativ aproape de Castelul Bran, unul din cele 14 sate care a asigurat lucrători la castel în secolele  XIV - XV, devenit acum un site turistic, datorită conexiunii sale de Vlad Ţepeş.

Situat în Parcul Național Piatra Craiului, Măgura este înconjurat de unele dintre cele mai frumoase peisaje din România.

În prima ei iarnă petrecută la Măgura, a fost atât de multă zăpadă încât Arabella McIntyre-Brown nu s-a putut mișca cu mașina și a fost prinsă timp de trei săptămâni în casă.

Unul dintre vecinii mei, care locuieşte în celălalt capăt al satului, a venit la mine cu un rucsac plin de mâncare – mere, lapte, brânză, pâine. S-a supărat când am sugerat să îi plătesc alimentele “, spune McIntyre-Brown.

De altfel, scriitoarea britanică afirmă că un rol important în decizia de a se muta în România l-au avut şi relaţiile pe care le-a dezvoltat cu vecinii săi, deşi, iniţial, au existat tot felul de zvonuri despre ea.

Inițial, ea a continuat să trăiască în Liverpool, revenind în România atunci când avea ceva bani de rezervă pentru a înveşti în casa ei. "Au fost mai multe găuri decât ţigle în acoperiș, "își amintește ea cu un zâmbet.

Apoi, în 2010, s-a decis să facă o mutare permanentă: şi-a vândut casa din Marea Britanie și a părăsit editura în care a fost co-fondator.
Acum intenţionează să conducă workshopuri literare în Măgura şi lucrează la propria ei carte de non-ficțiune. "

Este o carte despre lumea pe care o văd de la fereastra mea; lucrurile mici, care se întâmplă în fiecare zi, " spune ea.


Cuvinte cheie: Arabella McIntyre-Brown, Marea Britanie, Măgura, Parcul Național Piatra Craiului,

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii