Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

A devenit român în urmă cu peste 25 de ani din Siria și își dedică energia pentru a cinsti cultura țării adoptive - Gala Premiilor Brâncoveanu, ediția a III-a

Publicat de redactia partners pe 01.10.2016.

Într-un șuvoi de oameni care tot crește, ne apropiem cu pași grăbiți de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia. O atmosferă ruptă din sărbătorile de la Curtea Marelui Brâncoveanu: torțe, oșteni călare, îmbrăcați în zale, cai plini de nerv și un lung covor roșu ne conduc spre uriașul cort princiar, către care ne grăbim cu toții, oameni de cultură, reprezentanți ai Academiei Române, diplomați, oameni de afaceri, ziarişti.

Suntem cu toții curioși ce alte surprize ne-a rezervat organizatorul acestei mari Gale a Premiilor Brâncoveanu.

O mare sărbătoare a Culturii. Fundaţia Alexandrion, organizatorul acestei Gale de suflet, care premiază valorile reale ale românilor, ne uimește din nou cu acest unic mix de inventivitate și tradiționalism, de ingeniozitate și modestie, în slujba valorilor care au consacrat acest popor de-a lungul mileniilor și sub semnul sacrificiului Marelui Voievod martir Brâncoveanu și al familiei sale.

În aplauzele auditoriului, format din peste 400 de persoane, au intrat în sală membrii juriului. Ca şi anul trecut, nominalizările, selecţia listei scurte şi decizia asupra câştigătorilor finali au aparţinut unui juriu extern, independent, format din reprezentanţi ai Academiei Române şi condus de Acad. Dan Berindei, Preşedintele Academiei Române. Din juriu au făcut parte academician Dumitru Radu Popescu, prof Univ. Dr. Ioan Scurtu, Prof arh. Dorin Ștefan, Ștefan Râmniceanu, Prof. Univ. Dr. Eugen Negrici, Prof. Dr. Grigore Leșe, dr Monica Andronescu, Cristina Carciovescu.

Cele șapte categorii premiate au fost Muzică, Arhitectură, Arte Plastice, Istorie, Literatură, Teatru și Sculptură. Acestora li s-au adăugat două premii speciale, acordate de Fundația Alexandrion unor oameni remarcabili, care au pus o amprentă importantă asupra domeniilor în care activează.

Laureații acestei ediții au fost:

Teatru - Victor Rebengiuc

Literatura - Ileana Mălăncioiu

Film - Lucian Pintilie

Arte plastice - Mirel Zamfirescu

Muzica - Valentin Gheorghiu

Arhitectura - Romeo Belea

Istorie - Ion Bulei

Premiul Special al Fundaţiei Alexandrion - Ioan al X-lea Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient

Premiu Special - Eugen Doga.

Premierea în chiar Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, acelor mai de seamă cărturari și artiști ai neamului românesc, reprezintă un minunat omagiu adus Sfinților Martiri Brâncoveni. Este un mod de a istoriei românești a dimensiune contemporană. Cei mai valoroși intelectuali români primesc azi premiul marcat de figura severă a lui Vodă Brâncoveanu, semn că spiritul său ne tutelează, că luminează calea spre viitor”, a declarat dl. Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a fost prezentată de actrița Melania Medeleanu.

 

Fotografiile aparțin  Cotidianul.ro  și au fost preluate de pe pagina de Facebook a celebrei publicații. 

Fotografiile au 

Cuvinte cheie: Premii , Gale a Premiilor Brâncoveanu, Constantin Brâncoveanu, Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion,, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii