Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Turismul balnear din România –pe drumul spre inovație și modernitate

Publicat de Sorina Voica pe 11.03.2017.

Șansa turismului balnear din România stă în mâna celor care elaborează și votează politicile publice, pentru că turismul balnear, cu toate datele sale naturale de excepție nu mai poate fi susținit doar de sectorul privat. Turismul balnear din România are nevoie de sprijin pentru că numai așa vom reuțși să valorificăm patrimoniul extraordinar din această industrie și să oprim decăderea investițiilor mai vechi și lipsa de coordonare a celor apărute în ultimii ani, au fost concluziile celei mai recente întâlniri derulate cu tema "Clusterele non-industriale - catalizatori în dezvoltarea socio-economică echilibrată".

În cadrul acestui eveniment organizat de eurodeputatul Renate Weber impreună cu Clusterul Balneoturistic Transylvania, s-au reunit în jurul mesei  jucătorii care pot face diferența în turismul românesc, respectiv  autorități locale, parlamentari, reprezentanți ai autorității centrale din domeniu, ai operatorilor de turism, asociației naționale de profil - OPTBR și inițiatorii, clusterul Balneoturistic Transylvania.

“Pentru ca Romania are nevoie de solutii de dezvoltare pentru a reuși să se alinieze standardelor europene, am luat decizia să organizez la București, impreună cu Clusterul Balneoturistic Transylvania, un semniar cu tema "Clusterele non-industriale - catalizatori în dezvoltarea socio-economică echilibrată", declara europarlamentarul Renate Weber.

“Cum putem introduce elementul ”smart” în structura organizatorică a ecosistemului socio-economic, respectând principiile sustenabilității? Sau, unde este rolul și locul comunităților în implementarea strategiilor de dezvoltare?” se întrebau co-organizatorii evenimentului, pe pagina lor de socialzare.

Prin inițierea acestui cluster, președintele Lajos Vajda și-a propus reunirea și promovarea, sub un brand comun, a potenţialului turistic şi balnear al judeţelor din regiunea Centru, crearea unei strategii comune de dezvoltare şi de atragere a turiştilor, precum şi a potenţialilor investitori în domeniu.

“Constatăm cu toții, că dezvoltarea regiunilor statelor membre UE este foarte diferită. Schimbările micro si macroeconomice din ultimii ani (și defrișările pădurilor – nn) au avut ca efect, printre altele, sărăcirea unor comunități, chiar depopularea unor localități și, totodată, au afectat serios patrimoniul natural şi cultural. Stadiul actual al comunităților locale necesită o abordare complexă și profundă, care se regăsește printre principiile clusterizării. Clusterele reprezintă o noua metodă de abordare în business în ceea ce privește IMM-urile, o abordare complexă, integrată la nivel regional, care s-a dovedit foarte eficientă și a determinat creștere economică durabilă și constantă. Clusterele reprezinta una dintre soluțiile care ne pot ajuta și pe noi să cuplăm în mod pragmatic la viziunea UE în ceea ce privește dezvoltarea #Europa2020”, se arată în documentele europene pe care a fost conceput Clusterul Balneoturistic Transylvania de inițiatorul său, Lajos Vajda, care este și vicepreședinte al Asociației Clusterelor din România.

Intenţia noastră este de a crea o reţea naţională de clustere balneoturistice, pentru că toate zonele din ţara noastră au potenţial. În regiunea Centru avem numeroase zone de interes şi investiţii de succes, în staţiunea Covasna, spre exemplu, la Praid, Sovata, Tuşnad, Sibiu, Sângeorgiu de Mureş, etc, dar fiecare lucrează separat, nu corelat. Dacă ar conlucra, dacă s-ar integra într-o structură bine organizată, cum este clusterul, atunci ar putea fi mai eficiente, mai creative, mai dinamice şi ar putea atrage mai mulţi turişti”, a spus Vajda Lajos.

Noul concept al clusterului – oază de liniște și verdeață – a fost prezentat în cadrul seminarului de Matyus Eniko, manager al Clusterului Balneoturistic Transylvania.

Discuțiile s-au axat pe poveștile de succes, dar și pe dificultățile întâmpinate în accesarea fondurilor europene,  din motive obiective, dar și din cauza piedicilor birocratice impuse arbitrar.

Complexitatea problematicii turismului balneo și șansele acestuia în context regional, reclamă abordarea acestora separat, în cadrul unei comisii specializate din Parlamentul României, a declarat deputata Roxana Mânzatu.

Dar, mai mult decât atât, este nevoie de continuarea dialogului între principalii jucători din industrie și autorități, a fost concluzia finală exprimată de eurodeputatul Renate Weber

Cuvinte cheie: regiunea Centru, investiţii de succes, staţiunea Covasna, Praid, Sovata, Tuşnad, Sibiu, Sângeorgiu de Mureş, cluster, clustere, Renate Weber, Clusterul Balneoturistic Transylvania, turismul balnear

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii