Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Turismul balnear – eforturi uriașe de redresare, de la ruină la wellness și spa

Publicat de Aurel Voica pe 05.03.2017.

Inițativa privată este cea care a dat un suflu nou și încearcă din răsputeri să revigoreze turismul balnear și balneologia din România, deținătoare a unui patrimoniu de excepție în domeniu, având în vedere că statisticile europene arătau că 1/3 din apele termale şi minerale de pe continent se găseasc în ţara noastră.

Înființarea unui minister dedicat turismului este un motiv de speranță pentru  operatorii din industrie, dar și pentru investitori, care doresc să simtă cu adevărat sprijinul de care au nevoie și pe care l-au solicitat ani de zile…

S-a investit substantial în revitalizarea stațiunilor balenare, investiții în majoritate private, uneori cu sprijin european.  Antreprenorii, insprirați în majoritate de exemplul unor țări vecine sau mai mai depărtate de noi, care au știut să-și administreze cu mai multă înețelepciune și, mai ales, cu pragmatism și eficiență resursele balneare, au realizat, fiecare, câte o oază de modernitate, generând din ruinele vechilor stațiuni renumite de secole, insule de wellness și spa.

Și, cu toate eforturile extraordinare, cifrele de afaceri din turismul balenear nu cresc pe măsura așteptărilor și, desigur, rămân mult sub potențial. Motivele? Promovare insuficientă și lipsa unei viziuni integratoare, iar atunci când acestea au existat,  ele au fost rodul eforturilor agențiilor de turism, care nu pot înlocui impactul pe care îl poate obține autoritatea de stat, a fost opinia ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre, în cadrul unei mese rotunde organizate de Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), din România.

Guvernul României și-a asumat repararea acestor deficiențe, a punctat în continuare ministrul în cadrul convorbirilor avute cu reprezentanții industriei: „ Vom face tot ce se poate” pentru a sprijini incoming-ul în țara noastră, prin participările naționale  la marile  târguri internaționale de turism de la Berlin, Paris, Milano sau Moscova, chiar dacă rezervările făcute pentru edițiile din acest an nu au fost prea generoase.

Numărul turiștilor străini care au vizitat România în 2016 a fost de circa 1,3 milioane, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 20% față de anul 2015, dar este doar un început comparativ cu Franța. de exemplu, vizitată în fiecare secundă de  mai mult de 2 vizitatori, însumând 84,5 milioane de turiști.  Veniturile aduse de turiștii străini în România reprezintă acum circa 1,5% din PIB, comparativ cu Bulgaria, unde reprezintă 3,5% din PIB, sau Ungaria unde se ridică la aproximativ 12-14% din PIB.

România are produse balneo de cea mai bună calitate,” a declarat Gabriel  Mărgineanu, președintele Asociației Patronatelor de Turism din Moldova, un neobosit promotor al destinațiilor balneare românești în zone din Estul continentului, participant tradițional la târgurile internaționale de turism organizate la București- Romexpo și nu numai.

Și, totuși, politicile publice dedicate turismului sau, mai precis lipsa acestora, a condus la rămânerea României mult în urma plutonului celorlalte 27 de state membre UE, sub aspectul veniturilor obținute din activități de turism.

Scopul acestui dialog este să identificăm împreună, cum și ce să facem să câștigăm piața internațională”, a declarat președintele ONPTR, Nicu Rădulescu.

Reuniunea organizată de ONPTR, membră a Asociației Europene de Spa – ESPA,  a reușit să arate punctele nevralgice, dar și să creeze o relație mai strânsă între patronatele din turism, mai ales din cel balenar și autoritatea centralî, reprezentată de ministrul turismului, care și-a declarat tortala disponibilitatea de colaborare.

Guvernul a trecut rapid la măsuri reparatorii

Chiar dacă stațiunile balneo nu se mai adresează în majoritate pensionarilor, având o ofertă mult mai diversificată și mai modernă, Guvernul a decis să faciliteze accesul pensionarilor la bazele de tratament. Bugetul propus în acest an pentru biletele de tratament balnear acordate pensionarilor este în creștere cu aproape 10% față de anul trecut, a declarat recent secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale Adrian Dobre, conform Agerpres

"Actuala propunere de hotărâre de Guvern reglementează regulile de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear în anul 2017, acordate prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, precum și modul de acordare, distribuire și de decontare a acestora. Bugetul pentru acest an, față de anul trecut, a crescut cu aproximativ 10% și prin asta încercăm să ne manifestăm implicarea și grija față de cei care au realmente nevoie în pregătirea sănătății lor de aceste tratamente balneare", a declarat Adrian Dobre.

Ne gândim la un fond de garantare în care statul să aibă reprezentativitate" a declarat recent ministrul Turismului  

Găsirea celor mai bune soluții de garantare care să asigure că turiștii nu își vor pierde banii în caz de insolvență sau faliment al agențiilor de turism reprezintă o prioritate în mandatul ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre.

"Avem o directivă europeană pe care trebuia să o punem în aplicare de câțiva ani buni. La ora actuală, au fost foarte multe discuții. Că vorbim de fond de garantare, că vorbim de cont fiduciar, că vorbim despre depozit bancar, poliță de asigurate etc. Eu, ca reprezentant al unei instituții publice centrale trebuie să mă gândesc la cetățean și să spun așa: ca să mă asigur și să fiu 100% sigur că cetățeanul este protejat când își cumpără un pachet early booking cu 3, 6 luni înainte, acesta trebuie să aibă o garanție în cazul în care compania intră chiar și în insolvabilitate, nu numai în insolvență sau în faliment cum se vorbește în directiva europeană", a declarat  la Digi24, ministrul Turismului.

 

Cuvinte cheie: ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, Berlin, Paris, Milano sau Moscova, OrganizațiaPatronatelor din Turismul Balnear din România.

Despre Aurel Voica

Cu o vechime în jurnalism de peste 10  ani, Aurel Voca urmărește cu dăruire și analizează cu minuțiozitatea omului de știință dezvoltarea mișcării asociative din România și nu numai.

Fascinat de modul de propagare al ideilor și inițiativelor în societatea românească și atent să afle ce se ascunde dincolo de aparențe, reușește să descopere resorturile care definesc situațiile și să anticipeze dezvoltări viitoare.

 

 

Comentarii