Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

România, pe locul 6 în Europa ca potenţial de producţie, dar ultima ca randament din cauza fărâmiţării terenurilor agricole

Publicat de redactia partners pe 03.02.2015.

Românii, cei mai mari cultivatori de porumb şi floarea soarelui, au rămas ultimii la randamentul culturillor agricole, pentru că au cele mai fărâmiţate terenuri agricole. Ne putem lăuda că avem cele mai multe ferme din Uniunea Europeană, după cum arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, dar peste 90% din exploataţiile agricole sunt de fapt gospodării cu cel mult 5 ha

În România sunt peste trei milioane şi jumătate de exploataţii agricole, adică o treime din numărul celor înregistrate în Uniunea Europeană. Şi dublu sau chiar triplu faţă de ţările cu  agricultură performantă, precum Italia sau Spania. Suntem pe locul şase în Europa ca suprafaţă agricolă şi potenţial de producţie.

Fărâmiţarea terenurilor este însă, una din marile probleme ale agriculturii româneşti. O fermă medie din România lucrează mai puţin de 4 hectare. În timp ce în celelalte ţări, media este între 50 şi 150 de hectare. 

La polul opus, fermele mari, de peste 100 de hectare reprezintă mai puţin de 1%. Acestea exploatează aproape 11% din terenurile agricole.

Datele statistice arată că aproape 900.000 de hectare sunt lăsate pârloage. Agricultura pierde mult  din cauza terenurilor nelucrate.

Fărâmiţarea terenurilor ţine pe loc şi productivitatea culturilor. Deşi suntem cea mai mare ţară cultivatoare de porumb şi floarea soarelui, olandezii, belgienii sau chiar grecii ne depăşesc la producţia pe hectar. .

Pentru a-i determina pe agricultori să se asocieze şi să lucreze în comun suprafeţe cât mai mari, din 2015 Ministerul Agriculturii va acorda o subvenţie în funcţie de mărimea terenurilor, astfel: :

– 170 de euro/ ha pentru suprafeţe de 1-5 ha

– 210 euro/ha pentru suprafeţe de 5-30 ha

Pentru a beneficia de subvenţia mărită, agricultorii trebuie să depună cererile până în 1 martie 2015..

Cuvinte cheie: subvenţia mărită, randamentul culturillor agricole,, ferme, terenuri nelucrate, exploataţii agricole

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii