Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

România, o posibilă ţintă pentru extinderea relaţiilor comerciale ale Indoneziei cu Uniunea Europeană

Publicat de Sorina Voica pe 08.04.2014.

Cu un PIB care a depăşit 1 trilion de dolari, Indonezia, una dintre cele mai dinamice economii, inclusă acum în G20, este din nou interesată de relaţiile economice cu România, începute în anii ‘60 ai secolului trecut.

 Dl Gusmardi Bustami, Director general în Ministerul indonezian al Comerţului, a venit la Bucureşti însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri și a declarat în cadrul unui interviu că țara sa este interesată de extinderea relațiilor cu România, ca un cap de pod către piața Uniunii Europene.

"Scopul misiunii noastre economice este de a creşte relaţiile comerciale. România este o ţară - ţintă pentru comerţul exterior al Indoneziei, pentru că are potenţial şi oportunităţi. De aceea suntem aici cu oameni de afaceri. Este prima călătorie, dar, după ce vom transmite informaţiile despre economia României, viaţa ei socială, etc. Poate că la viitoarea misiune economică ni se vor alătura mai mulţi oameni de afaceri.

Foarte puține sunt informațiile despre România și, mai ales, despre economia și potențialul ei, care ajung în Indonezia. Sunt cunoscute câteva figuri emblematice din sport, marii ambasadori cu performanțe mondiale, cum ar fi Ilie Năstase și Nadia Comăneci, și, cam atât. Mai mult decât atât, pentru indonezieni. România este în continuare o țară comunistă Un prim pas pe calea colaborării este furnizarea de informaţii actualizate,.

Gusmardi Bustami:

    Trebuie să le furnizăm informaţii actualizate, pentru că România este din 2007 un stat membru al UE, cu o economie deschisă, democratică. O altă problemă este distanţa şi mijloacele de transport. Aveţi însă portul Constanţa, de unde puteţi transporta mărfurile către ţări ca Indonezia. Deci este o problemă care poate fi rezolvată, chiar dacă nu sunt multe vapoare cargo care vin până la Constanţa".

"România se dezvoltă şi economia ei creşte. Aveţi expertiză în agricultură, o industrie destul de puternică, mai ales construcţia de nave, domenii în care putem coopera cu România. Am venit nu numai să ne vindem produsele; vrem să şi cumpărăm, să prezentăm produse româneşti companiilor noastre deci suntem şi un potenţial importator.

    Cumpărăm nave şi cunoaştem mulţi producători, din diverse ţări, dar suntem convinşi că România are un potenţial bun în şantierele navale, în industria auto, producţia de echipamente pentru centralele electrice de înaltă tensiune, echipamente pentru rafinarea petrolului. Acestea ar fi domeniile de interes deosebit pentru Indonezia", a spus Gusmardi Bustami.

 Interes nu doar pentru schimburi de mărfuri și servicii, dar și pentru investiţii indoneziene în România

"Am aflat că România este o ţară în care am putea înveşti. În orice caz, companiile indoneziene investesc foarte puţin în alte ţări şi se concentrează mai ales în Asia şi Pacific, adică în Singapore, Malaezia, etc. România ar putea, însă, deveni un partener pentru viitoare investiţii în Europa. În acelaşi timp, ţinând cont de faptul că România este ţară membră a Uniunii Europene, firmele româneşti ar trebui să se orienteze către noi alternative pentru comerţul exterior, care merge acum în proporţie de aproape 80% pe pieţele UE..

Gusmardi Bustami a vorbit în continuare despre interesul pentru agricultură, un domeniu în care românii care deţin tehnologii, le-ar putea fructifica și coopera cu Indonezia, unde sunt foarte multe suprafeţe, pe care s-ar putea realiza culturi importante folosind tehnologiile româneşti, pentru export sau pentru piaţa internă.

Agro-business-ul este un domeniu cu atât mai interesant, cu cât numai în Indonezia, sunt 250 milioane de locuitori, potențiali consumatori.

Și în turism există un important potențial de cooperare, "mai ales că venitul mediu din Indonezia a crescut, deci clasa de mijloc ar putea fi interesată să viziteze cât mai multe locuri", a afirmat oficialul indonezian.

 Indonezia a început negocierile cu UE în vederea. Încheierii unui Acord de Parteneriat economic extins Indonezia – Uniunea Europeană, acord pentru ce urmează a fi aprobat de fiecare stat membru. La solicitarea reprezentanţilor indonezieni, autorităţile de la Bucureşti acordă întregul sprijin diplomatic pentru finalizarea mai rapidă a procedurilor.

O invitație adresată firmelor româneşti să iasă din comoditatea relaţiilor cu partenerii tradiţionali şi să îndrăznească un nou început...

Sorina Voica

Cuvinte cheie: potențial de cooperare, Acord de Parteneriat economic extins,

Despre Sorina Voica

Cu o experien'ță de peste 15 ani în presa economicădin România, de limbă română și engleză, Sorina Voica a avut șansa unor colaborări cu numne de referință în peisajul media autohton și a unor întâlniri-reper cu personalități ale vieții socio-economice din România sau care au vizitat România,

Jurnalismul este o misiune de onoare în slujba cunoașterii, dezvoltării spiritului natreprenorial și al trezirii conștiințelor"

 

Comentarii