Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Despre Sfântul Valentin și iubire, cu suport în marketing

Publicat de redactia partners pe 14.02.2015.

Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi, a devenit în Franța, o țară tradițional catolică, Sfantul Valentin și este sarbatorit de Ziua îndrăgostiților, ca în majoritatea țărilor occidentale.

În Danemarca și Norvegia 14 februarie este „Valentinsdag”, în Suedia este ziua tuturor inimilor, iar în Slovenia un  proverb spune că  Sfantul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților este ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri și ziua în care păsările se căsătoresc.

În România, sărbătoarea tradițională a  iubirii este  Dragobetele, pe 24 februarie. Numele, care ne duce imediat cu gândul la Dragoste,  vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia.

După 1990, Dragobetele, o sărbătoare mult prea discretă și practic aproape neglijată de români, a intrat în concurență cu obieciurile comerciale, cu care occidentalii îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, în numele aceluiași nobil sentiment, dar susținute victorios printr-un marketing înverșunat, a la carte.

Și inima simțitoare a românilor a fost vrăjită de Sfântul Valentin.

Legenda spune că  împăratul roman, Claudiu al II-lea, un luptător îndârjit, care a dus multe războaie. a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători, pentru a se dedica în întregime victoriei imperiului. .

Valentin, care era un preot creștin, convins că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica, a Claudiu l.a arestat și i-a cerut să renunțe la creștinism și să devină soldat roman. Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adioși le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău." ( Remember Your Valentine)

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270.

 

Exploatând nevoia tradițională de a dedica iubirii o sărbătoare specială, Valentine's day a cucerit astfel, prin strategii concertate, aproape  pe toate meridianele. În cultura persană, dragostea era sărbăttorită, încă  din secolul 20 i.e.n. și. coincidență!,  tot în febraurie, conform calendarului gregorian.

Nevoia de dragoste și marketingul au asigurat consacrarea Valentine's Day și în  Japonia  și  Coreea ca o zi în care mai mult femeile și mai puțin bărbații dăruiesc bomboane, ciocolată și flori.

 

Nevoia de dragoste și de exprimare a sentimentelor a devenit și o resursă importantă pentru comercianți, pentru industriile care pot aduce plăcere și bucurie în inima celui drag, care se traduce și în profituri cuantificate cu creșterea spectaculoasă a vânzărilor.

Remember Your Valentine !

 

Cuvinte cheie: sărbătoarea îndrăgostiților, „Valentinsdag, Sf. Dwynwe, Remember Your Valentine , Valentine\'s Day

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii