Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Apel către primarii aleși pentru a sprijini Diaspora

Publicat de redactia partners pe 08.06.2016.

Primul canal de comunicare între autoritățile locale și românii care vor să se întoarcă în țară a fost deschis recent de asociația Re>Patriot. Platforma va oferi acces rapid la oportunitățile din România și îi va pune pe aceștia în contact cu autoritățile locale.

Primăriile partenere vor avea o persoană delegată care va păstra legătura cu voluntarii în proiectul Re>Patriot pentru a comunica rapid oportunitățile de investiție sau de job-uri din zona lor.

Legătura este asigurată de platforma www.repatriot.ro .

După ce anul trecut am mers prin Europa și ne-am întâlnit cu peste 1.500 de români plecați, anul acesta ne-am concentrat să atragem atenția autorităților locale și centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităților. Ne bucură faptul că există deja primari aleși care au avut în programul lor obiective centrate pe Diaspora și pe aceia dorim să-i atragem parteneri”, a spus Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines, lider Re>Patriot.

Primari aleși, foști antreprenori,  care susțin Diaspora

Fără o armonie între administrație, politic și mediul de afaceri nu vom rezista competiției incredibile cu Europa. Până la urmă, orașul e tot o firma care e în competiție cu Europa și lumea întreagă chiar”, a spus Constantin Toma, președinte fondator Romet Group, primar ales în Buzău, prezent la conferința de presă.

 Doi primari aleși care vin din mediul de afaceri, s-au alăturat conferinței.

Ioan Popa, fondator Monte Banato, primar ales în Reșita, a spus că pentru început are în focus două obiective: să reușească să convingă sportivi celebri din Reșița, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminița Dobrescu, să se implice în proiecte sportive care să contribuie la dezvoltarea comunității și să reducă fenomenul de migrare temporară pentru job-uri sezoniere în afara țării în special pentru mame, prin crearea de locuri de muncă.
Noi suntem aproape de granița ceea e face ca multe persoane, în special femei, să ajungă să lucreze temporar în țări precum Austria, Germania. Acest fenomen are impact nu doar în economia românescă, dar și asupra generațiilor viitoare, întrucât copiii ajung să nu mai fie crescuți de părinți ci de bunici. Fenomenul poate fi oprit prin crearea de locuri de muncă pentru aceste categorii sociale”, a spus Ioan Popa

Ştim că schimbările majore în viaţa personală sau carieră şi deciziile asociate acestora nu sunt uşoare. Reţeta e simplă: ca să reuşeşti trebuie să încerci!

Dacă îţi doreşti să ai propria ta afacere în România dar ai nedumeriri referitoare la capitalul necesar, la oportunităţile de acasă, la fondurile rambursabile sau nerambursabile pe care le poţi accesa, fii prietenul Repatriot! Pe lângă susţinerea morală necesară, vei primi sfaturi concrete şi adaptate nevoilor tale şi vei fi pus în legatură cu partenerii noştri din România care te pot sprijini! Vom găsi împreună soluţii pentru ca tu şi afacerea ta să aveţi succes!

Transformă-ţi visul în realitate şi Hai Acasă! Repatriot e lângă tine!”, sună Apelul Re>Patriot.

Ziua Diasporei

Printre obiectivele din perioada următoare ale echipei Re>Patriot se află și declararea zilei de 15 august, Sfânta Maria, Ziua Diasporei, dedicate românilor emigrați. Cu această ocazie autoritățile locale vor putea organiza evenimente pentru românii plecați din comunitățile lor.

Sfânta Maria o zi pe care mulți români plecați aleg să o petreacă în țară. Este o zi liberă în multe țări europene iar românii plecați își prelungesc concediul pentru a fi alături de familia din țară. Poate deveni o zi simbol a reîntregirii nu doar a familiilor separate dar și a celor două Românii – diaspora și țara”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group, lider Re>Patriot.

 „Este și un prilej ca autorităților locale să ia contact cu aceștia și să realizeze importanța și potențialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea României”..

Astfel, echipa Re>Patriot își propune să ofere sprijin autorităților locale pentru organizarea evenimentelor dedicate Diasporei.
 Re>Patriot Summit – Împreună pentru România

Conform statisticilor BNR, Diaspora este investitorul major în economia românească prin banii trimişi an de an. Studiul realizat de RBL împreună cu Open-I la sfârșitul anului trecut a arătat că mulți dintre românii plecați și-ar dori să se întoarcă sau să investească în România. În acest sens, toamna, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Împreună pentru România care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora și 100 de oameni de afaceri de top din România cu autorități locale și centrale cu scopul de a facilita relaționarea între elitele business-ului.
Inițitivele fac parte din proiectul repatriere prin antreprenoriat lansat în urmă cu un an de Romanian Business Leaders, organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și executivi de top din România.

Re>patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniațiat în urmă cu un de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top. Participarea acestora se face pe bază de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să revină în România.Programul Re>Patriot a debutat cu o campanie de informare şi nouă conferinţe la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen și Focșani unde au participat peste 1.500 de români emigrați.

Foarte mulţi ar dori să revină în România, dar au fost exprimate și temeri privind birocraţia şi situaţia generală din țară. Pe 1 decembrie 2015, peste 150 de participanţi au lansat „noua declarație de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele două Românii: Diaspora și Ţara și de a determina autoritățile să considere Diaspora o prioritate națională.

La începutul acestui an Președintele și Premierul României au declarat Diaspora prioritate națională.

 Conform studiului „Romanii din Diaspora” realizat de Open-I Research la sfârșitul anului trecut pentru RBL, 62% dintre românii intervievați declară că doresc să investească în România, principalele domenii vizate fiind turismul și agricultura. De asemenea, principala barieră pentru care nu revin în țară este corupția (83%), însă s-ar intoarce pentru a fi alături de cei dragi (58%), conform aceluiași studiu.

România are nevoie de creatori de valoare! Mulți dintre ei sunt plecați din țară la muncă sau fac afaceri în străinătate! Suntem determinați să îi ajutăm să vină acasă sa construim România pe care ne-o dorim cu toți!”, a spus Gabriel Iștoc, fondator B-Team.
 
 

Cuvinte cheie: diaspora, .Programul Re>Patriot, prioritate națională, Felix Tătaru, GMP Group, Eurolines, Romanian Business Leaders

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii