Partners - Revista Asociatiilor Profesionale, Patronale și Antreprenorilor

Adevăratul mesaj transmis de politicienii României pe arena internaţională

Publicat de redactia partners pe 29.09.2014.

“România se promovează ca următoarea mare atracţie în energie

  Rezervele de petrol şi gaze a le ţării printre cele mai mari din Europa

 

Houston Chronicle a publicat în ediţia sa din 26 septembrie 2014 următorul articol scris de Ryan Holeywell

“Ca efect al declinului producţiei de energie din România, ţara cere investitorilor americani să pompeze bani și tehnologie în încercarea de a dezvolta capacitățile sale în producţia de energie din gaze de șist și de apă adâncă.

Premierul român Victor Ponta și o delegație de lideri guvernamentali au prezentat vineri, cazul României în faţa unor lideri din industria de petrol, afirmând că țara a întreprins o serie de reforme care vor face investițiile mai atractive pentru companiile de petrol americane care urmăresc venituri previzibile și taxe minime.

"O mulțime de politicieni au venit aici pentru a cere bani și voturi", a spus Ponta, vorbind în faţa unei audienţe numeroase reunite la Petroleum Club din centrul oraşului."Eu nu vă cer voturi."

Pe parcursul ultimului deceniu, producția de petrol a țării a scăzut 22 la sută, iar producția de gaze naturale a scăzut la 73 la sută în ultimii 30 ani, conform UŞ Energy Information Administration (Administraţia SUA de Informare în Energie).

Dar aceste cifre ascund un potențial de oportunităţi. Agenția Departamentului de Energie estimează, de asemenea, că România deține a patra cea mai mare rezervă de petrol brut din Europa şi este al cincilea depozitar de rezerve de gaze naturale.

Asta a determinat România să încerce să convoace companiile internaționale pentru exploatarea acestor resurse.

Anul trecut, guvernul a decis să pună capăt moratoriului pe explorare gazelor e șist.

Astăzi, Chevron deține și operează 1,6 milioane de acri de gaze de şist la Bârlad, în nord-estul României. A finalizat o sondă de explorare în această regiune, în luna iunie. De asemenea, deţine şi operează trei concesiuni care acoperă 670,000 de acri în sud-estul României, unde a început colectarea de date seismice.

Firma spaniolă Repsol are o societate de explorare în comun cu compania energetică românească OMV Petrom.

Protestul public împotriva dezvoltării explorărilor de gaze de şist au fost foarte agresive, în mare parte datorită aceleași preocupări pentru mediu care au condus opoziția față de gazele de șist din alte părți ale lumii.

Protestatarii au aruncat cu ouă și pietre în oficialii Chevron în timpul demonstrațiilor la începutul acestui an, conform unui raport al BBC.

"N-am știut că România are atât de mulți activiști violenţi ", a spus Ponta, care candidează pentru postul de preşedinte. El a sugerat că Rusia a inițiat o parte din protestele împotriva exploatării gazelor de șist.

Anul viitor, România va începe să accepte oferte de la companii de energie pentru drepturile de explorare în 35 de noi perimetre onshore şi offshore, a declarat Razvan-Eugen Nicolescu, ministrul delegat pentru energie

Ponta a descris dezvoltarea exploatărilor gazelor de şist ca fiind critice pentru România și în regiune, adăugând că securitatea energetică este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Europa de Est cu Rusia care ţese ameninţări de război în apropiere.

"Un an în urmă un vecin mare, Rusia era la aproximativ 500 de kilometri de România; anul acesta, se află la numai s aproximativ 200 de mile de România", a declarat Ponta, cu trimitere la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea din apropiere. "Sper să nu se mai apropie."

Ponta a spus că va fi important pentru România să beneficieze de tehnologii dezvoltate de companiile americane pentru exploatarea resurselor neconvenționale, precum și PENTRU lansarea operațiunilor de adâncime în Marea Neagră.

El a declarat că țara este în curs de a finaliza legislația concepută pentru a clarifica impozitarea profiturilor din resurse naturale.

Țara încurajează companiile petroliere americane să utilizeze tehnici avansate de recuperare a petrolului din domeniile mature existente.

România a modificat normele fiscale menite să încurajeze explorarea și producția. Acestea includ noi reguli care să prevină impozitarea profitului reinvestit în țară; o reducere a taxelor pentru asigurările sociale plătite de angajatori; și un mecanism de deducere a cheltuielilor de cercetare și dezvoltare din profitul impozabil, a declarat Ioana-Maria Petrescu, ministrul finanțelor publice.

 

De asemenea, România a redus impozitul pe construcții care a afectat companiile energetice și a găsit o modalitate de a exclude în mare măsură taxa pe construcțiile marine (offshore).

"În guvern", a spus ea, "facem într-adevăr lucruri pro-business."

 

Cuvinte cheie: rezerve de petrol şi gaze, normele fiscale, explorarea și producția de energie, reducere a taxelor , mecanism de deducere a cheltuielilor, securitatea energetică

Despre redactia partners

Jurnalisti cu experienta si tineri plini de idei, creativi si  profesionisti.

Alltfel de presa, profesionistă și obiectivă,  mai aproape de antreprenori, de ONG-uri, de  economia reală și de societatea civilă...deci, de oameni. Şi asta face diferenţa.

 

Comentarii